Марката Actimel – нагъл опит за подвеждане на потребителите в Германия. Концернът Danone е обвинен в неотговаряща на истината реклама

дата: 30.03.2009

Actimel  - рекламираното като чудотворно средство срещу настинки - носи печалби в милиони на производителя си Danone. И затова фабрикантът на кисели млека не щади в Германия средства да привлича нови клиенти: с рекламни материали в лекарски кабинети, с “актимелизирани” деца на огромни плакати, славейки здравословния ефект на продукта си.
Потребителската организация foodwatch отдавна разобличи оздравителното въздействие на Actimel като маркентингова измама, защото възхваляваното като пробиотично питие не е по-ефикасно от нормално кисело мляко, обаче четворно по-скъпо и двойно по-сладко.
Сега обаче германското потребителско списание Öko-Test анализира Actimel и му даде оценка “добър”. Danone нямаше да е Danone, ако френският концерн не използва тази оценка за гръмогласна рекламна кампания в Германия. Но има ли действително доказателства за ефикасността на  Actimel? Дали наистина сладкото питие предпазва от настинки? Не, тъкмо напротив! “Внимание: Захарна бомба” предупреждава Öko-Test и изтъква: “Няма причина да ядете пробиотични продукти”.
А защо оценка “добър”? Централното рекламно обещание на Actimel – че подсилва защитната система на организма и предпазва от настинки – не бе подложено на тест от Öko-Test. Анализирано бе главно, дали вредни вещества от опаковката проникват в продукта и какъв е вкусът /”сладък” или “кисел”/. “Кисела” би трябвало да е реакцията на потребителите, защото в рекламата на Danone се съдържат две послания: Резултатът от теста “добър” и здравословният ефект . Така се създава погрешното впечатление, че сладкото кисело мляко предпазва ефикасно от настинки.
Особено нагъл опит за подвеждане на потребителите – така foodwatch окачестви рекламата на Actimel.
Повече от 35 000 потребители гласуваха и 47% от тях обявиха Actimel за най-тежкия случай на рекламна лъжа. Питието е с превишена цена, много сладко и не предпазва от настинки, както твърди производителят в рекламата. Потребителската организация foodwatch не можа да предаде наградата за рекламна лъжа – от концерна Danone отказа да я приемат (на третата снимка).

 

Коментари

 
Няма коментари
Избор на език за писане:

Моля въведете само главни букви

http://www.pravonaotgovor.com/europa-i-potrebitelite/p3-197-0.html