Петдесет бона глоба за набиране на клиенти по телефона в Германия

Автор: Румяна Таслакова, дата: 31.03.2009

В бъдеще германските потребители ще имат възможност да отменят сключени по телефона договори. Миналата седмица в парламента бе приет закон за борба срещу неразрешено вербуване на клиенти по телефона, предаде нашият кореспондент в Кьолн Румяна Таслакова. Вече в срок от един месец след сключени по телефона договори за лотария или обзалагане както и за абониране на вестници и списания, клиентите могат да анулират договорите без посочване на причини, както това беше досега при телефонни поръчки на други стоки.
Срокът за анулиране започва, едва когато клиентът е писменно уведомен за правата си. Ако се откаже от договора в рамките на едномесечния срок, той няма нужда да го спазва.
Според организациите за защита на потребителите главно фирми, предлагащи списания, финансови агенции, агенции за обзалагане, телекомуникационни компании и търговци на вина търсят клиенти по телефона.
Нежеланото вербуване на клиенти по телефона беше и досега забраненов Германия , ако потребителят изрично не e обявил съгласието си, обаче някои фирми се опитваха чрез изненадващи оферти да надхитрят потенциалните клиенти и да заобиколят тази пречка. В бъдеще ги очакват глоби до 50 000 евро. Освен това те нямат право да крият телефонния си номер - иначе ги очаква глоба до 10 000 евро. “Един добър ден за германските потребителки и потребители” – така германската министърка на правосъдието Бригите Циприс окачестви новоприетия закон.

Коментари

 
Няма коментари
Избор на език за писане:

Моля въведете само главни букви

http://www.pravonaotgovor.com/europa-i-potrebitelite/p3-199-0.html