Лукът държи настинките на разстояние

дата: 09.02.2009

Пресният лук може да задържи настинката на разстояние, витамин С и цинкът са особено важни през този сезон. Чрез малки промени в хранителния си режим можете да се предпазите от заболяванията на зимата.И така - ако искате да се предпазите от простуда, не се колебайте да прибегнете към изпитаните бабешки съвети: колкото може повече витамин С, т.е. максимум цитрусови плодове. Превантивната роля на витамин С наистина е много важна, потвърждава д-р Волфганг Шустер от Германския лекарски съюз, който казва:
"Към това обаче трябва да се добави, че в един лимон, например, има много по-малко витамин С, отколкото в една глава лук. Лукът съдържа 11 пъти по-голямо количество витамин С от лимона. А прясното киви - 100 пъти повече."

 

Всеки ден по един пресен лук

Разбира се - в аптеката е пълно с качествени витамини, изготвени на основата на естествени продукти. Оптималната доза е 2 до 3 грама витамин С на ден, препоръчват експертите. Става дума за период от около 4 седмици, при положение, че не възникват стомашни проблеми. Д-р Шустер препоръчва по-скоро капсули или таблетки за смукане, разтворимите витамини са по-малко полезни. В сравнение с подобни хранителни добавки пресният лук, например, има едно решаващо предимство. Ето какво казва д-р Шустер:
"В лука се съдържа вещество, което умъртвява бактериите и вирусите. То обаче се проявява само, ако лукът е пресен. Т.е. не може да се разчита на него, след като лукът е нарязан, сложен в салатата и се консумира едва 20-ина минути по-късно, тогава не помага, вече няма това антибиотично въздействие."
Всеки ден по един пресен лук - това очевидно е най-доброто превантивно средство срещу настинките. Но

как може да се консумира пресният лук?

Разбира се - не можете да го гризете като ябълка. Лукът трябва да се обели и да се постави на дървена табличка до чинията. След което по време на храненето лукът се нарязва и се смесва с храната, съветва лекарят.


Особено важен е и цинкът


Освен това д-р Шустер дава и следният съвет: яжте различни плодове! Правилото за пет дози плодове или зеленчуци на ден важи и когато става дума за предпазване от настинка. И още нещо от д-р Шустер: “Твърде често откриваме при пациентите дефицит на цинк, а така те са по-податливи на настинки."
Препарати с цинк също могат да се купят от аптеката, препоръката е да се приемат между 10 и 15 милиграма вечер. Храните с относително високо съдържание на цинк са например телешкото месо, овесените ядки или пшеничните кълнове.

 

 

Коментари

 
Няма коментари
Избор на език за писане:

Моля въведете само главни букви

http://www.pravonaotgovor.com/kakvo-ne-znaem/p3-130-0.html