Предизвиква ли сиренето главоболие?

дата: 08.02.2009

Какво главоболие може да предизвика алкохолът, е много добре известно. Но учените подозират и други продукти в подобно вредно влияние, информира Дойче Веле. На мнозина пациенти се случва да получат мигрена след консумация на безобидни храни. Дали действително сиренето или шоколадът може да размътят главата - обяснява главният редактор на германското фармацевтично списание Петер Канцлер."Най-новите проучвания показват, че причината за мигренните атаки е от общ характер. Тя води дотам, че в определени сектори на мозъка се предизвикват чувства на глад. И пациентът - макар все още да няма главоболие - изпитва нужда да хапне по-богати на калории храни като сирене или шоколад. Пристъпите на глад са част от мигрената, но не и неин причинител."
Тоест, в повечето случаи сиренето, саламът и шоколадът са напълно безобидни. Но и те, както и пресните домати и ягоди, съдържат нещо, което в отделни случаи наистина може да предизвика главоболие. Ето какво казва по този повод Петер Канцлер: "Тези продукти съдържат определени белтъчини, така наречените биогенни амини. Те могат да доведат до непоносимости, които могат да причинят главоболие при пациентите. Но само приблизително около един процент от германското население е засегнат от този феномен."
Алкохолът пък съвсем не е толкова вреден, колкото се смята, що се отнася до главоболието. Наистина - той може да причини махмурлук, съпроводен и с главоболие. Но това зависи в много по-малка степен от алкохола, отколкото от неговите прибавки. Ето и едно чистосърдечно признание от Петер Канцлер:
"Когато пия водка, например, т.е. относително чист алкохол, в нея няма добавки, респективно опасността от поява на главоболие е много ниска, разбира се, ако не изпия много. Но ако пия коктейли или пък червено вино, опасността е значително по-голяма. Като цяло може да се каже, че колкото по-сладък е алкохолът, толкова по-голяма е опасността от появата на главоболие."
Заключението е: можете да продължите са си хапвате сирене, салам и шоколад без каквито и да било съображения, естествено, при положение, че нямате непоносимост към определени белтъчини. А за алкохола важи следното: колкото по-малко, толкова по-добре. А ако пиете - най-добре да не са сладки коктейли, защото при тях главоболието ви е вързано в кърпа.

 

Коментари

 
Няма коментари
Избор на език за писане:

Моля въведете само главни букви

http://www.pravonaotgovor.com/kakvo-ne-znaem/p3-131-0.html