Вредата от кафето зависи от генитe

дата: 16.03.2009

Една чаша кафе дневно не може да навреди на организма, независимо от генетичните особености, съобщава научното издание на Американската медицинска асоциация.
Отрицателният ефект от кафето зависи от генетичните особености на конкретния човек, съобщава изданието. Кофеинът се преработва с помощта на ферменти, чиято работа се контролира от особен ген. В зависимост от неговия вариант разтварянето на кофеина при различните хора протича бързо или бавно.
Генетичните тестове показват, че при носителите на бавния вариант на гена рискът от развитие на инфаркт на миокарда нараства с увеличаване на броя на изпиваните дози кафе дневно. За хората с бързия вариант на гена, които пият по три чаши на ден, рискът от инфаркт се оказва дори по-нисък от тези, които употребяват по-малко кафе. Най-застрашени от риск от инфаркт са хората над 50 годишна възраст. Една чаша кафе дневно няма да навреди на организма, независимо от генетичните особености, пише изданието.
По-голямото количество кафе обаче може да се окаже и вредно. Ето защо хората, които не знаят кой вариант на гена носят е по-добре във всички случаи да пият кафе в умерено количество.

Коментари

 
Няма коментари
Избор на език за писане:

Моля въведете само главни букви

http://www.pravonaotgovor.com/kakvo-ne-znaem/p3-181-0.html