Свобода за опаковките = свобода за измамите?

дата: 13.04.2009

Валидните за цяла Европа правила за големината на опаковките на основни за всекидневието продукти вече отпаднаха. Дава ли това дава на производителите по-голяма възможност за измама? Този въпрос постави и пред българските потребители Дир.БГ, цитирайки Дойче Веле.

Защо потребителите трябва да внимават?

Производителите вече имат пълна свобода да предлагат на пазара продукти във всякакъв грамаж. Потребителите вече имат по-голям избор, но пък трябва гледат по-внимателно цените. Мляко, минерална вода, захар и други основни продукти вече могат да се срещнат в магазините в най-различни по големина опаковки. Единствено за виното и спиртните напитки важат известните ни досега правила. Но докато шоколадът напр. досега се продаваше само в опаковки по 100 или 90 грама, сега може да се намери в магазините и в разфасовка от 85 грама.
Защитници на потребителите се опасяват от злоупотреби от страна на производителите.

Потребителят трудно ще може да открие разликите

Барбара Шрьотер от Дирекцията за защита на потребителите в Заарланд казва: "Външният вид на опаковките си остава непроменен, но се променя количеството вътре в тях. И ако производителят или продавачът иска да наложи нови по-високи цени, така ще му бъде много по-лесно."
Подобни трикове в Германия вече са забелязани при продукти като мармалад, почистващи препарати или козметика, за които и досега нямаше правила по отношение на грамажа, в който могат да се предлагат на пазара. Формулата за трика е ясна - по-малко количество за същата цена. Производител на бебешки памперси например запазва големината на опаковката, но намалява бройката на памперсите с три. В повечето случаи потребителят изобщо не забелязва промяната, казват от Дирекцията за защита на потребителите в Хамбург. Експертите там са установили през последните години увеличение на цените на някои продукти с над 20 процента.

Няма да има промяна в цените

Производителите от своя страна уверяват, че с отпадането на регламента за опаковките няма да се стигне до увеличение на цените. Цената на килограм или литър ще остане същата, казва управителят на Германския съюз на търговците на дребно Хубертус Пеленгар: "Отпадането на регламента за опаковките означава повече свобода, която можем съвсем спокойно да си позволим. Изходните цени ще са посочени на опаковките, така че потребителите ще могат лесно да правят сравнение в цената, както са го правили досега."

Коментари

 
Няма коментари
Избор на език за писане:

Моля въведете само главни букви

http://www.pravonaotgovor.com/kakvo-ne-znaem/p3-208-0.html