Доверието в медиите е важно за здравето

дата: 07.02.2009

Японски експерти от Международната болница "Свети Лука" и Chuo University в Токио са използвали данните от допитване на 39 хиляди души, за да проучат връзката между достъпа до медицинска информация, показателите на доверие към журналистите и общото самочувствие, предаде DIr.bg като цитира БГНЕС.
За пръв път е проведен подобен анализ. Установено е, че хората, които са имали възможност да научат нови факти от света на медицината и науката, а също така са вярвали на подобна информация, са боледували по-рядко и са с по-стабилно здраве. От гледна точка на общественото здравеопазване, медиите играят важна социална роля като посредници между научните открития и информираността на населението, убедени са специалистите, цитирани от ИТАР-ТАСС. Обзорът е показал, че малко над 50% от азиатците се доверяват в "най-голяма степен" на информацията от медицинските и научни изследвания в телевизионните програми, печатните издания и интернет медиите.
В тази група най-често попадат здрави, млади, омъжени, образовани жени с високи доходи, отбелязват психолозите. С най-добро здраве могат да се похвалят жителите на Бруней, уважаващи работата на медиите, а с най-ниски показатели на благополучие са туркмените.
Жителите на Малдивските острови са се оказали най-доверчиви по отношение на медиите, а жителите на Хонконг – най-скептични.

Коментари

 
Няма коментари
Избор на език за писане:

Моля въведете само главни букви

http://www.pravonaotgovor.com/news/p3-111-3.html