Забраниха суичър заради връзки на врата

дата: 07.02.2009

Едната от опасните стоки е суичър с връзки около врата, които създават опасност от задушаване. Дрехата не отговаря на изискванията на стандарт, според който облеклата за деца до 7-годишна възраст не трябва да имат връзки в областта на врата. Суичърът, произведен в България, е с щамповани цветя и надпис “Barbie”. Риск от задавяне и задушаване крие и забранения за реализация детски ватиран елек, внесен от Китай. След лабораторното му изпитване заключенията сочат, че той не отговаря на изискванията за безопасност, тъй като прикрепените върху него дребни апликации във формата на цветчета се отделят при много малко усилие. При поглъщане от детето, те биха предизвикали задавяне и задушаване.
Други доказано опасни продукти, открити от КЗП, са изключително атрактивно обагрени сгъваеми чин и столче с облегалка, които децата използват за рисуване, моделиране с пластелин и други занимания. Изпитването им в българска лаборатория показва, че не отговарят на изискванията за безопасност. Чинът и столчето са изработени от метал и нямат блокиращо устройство срещу свободното сгъване и разгъване, при което детето може да прещипе пръстите си. Комплектът е в четири варианта. Върху масата и стола има различни надписи като Rainbox.R., arikan accessories, „WINX CLUB” и др. В склада към момента на проверката са били налични 86 броя от опасните комплекти, които наподобяват доказано опасни стоки, открити от КЗП в минал период.
В момента КЗП провежда национална кампания за надзор на пазара при продажба на детски облекла. Инспекторите на контролния орган следят предоставя ли се на потребителите цялата задължителна по закон информация и нейната достоверност. Акцент е безопасността на предлаганите в търговските обекти дрехи за деца. Тези дни със заповеди на председателя Дамян Лазаров са спрени временно няколко стоки от тази група, за които има съмнения, че са опасни. До излизане на резултатите тези продукти няма да бъдат продавани.
Всеки месец в план-програмата на КЗП присъстват проверки за безопасността на стоки, които могат да застрашат живота и здравето на децата. Специалната грижа е поради факта, че те са най-беззащитната група потребители, уточняват от комисията.

Коментари

 
Няма коментари
Избор на език за писане:

Моля въведете само главни букви

http://www.pravonaotgovor.com/news/p3-113-3.html