Facebook се отказа от промените в ползването на данните

дата: 23.02.2009


След вълна от протести на потребителите, световно извесният сайт за социално общуване Facebook заяви в сряда (18 февруари), че ще оттегли промените в условия си за обслужване, които засягат предоставянето на данни от страна на милионите потребители, ползващи сайта ежедневно. Това стана известно, след побликуването на съобщение на началната сраница на сайта, гласящо: „През последните няколко дни получихме много коментари във връзка с новите условия на ползване, които публикувахме преди две седмици. В следствие на широкия отзвук, решихме да се върнем към първоначалните условия до разрешаването на въпросите, поставени от потребителите”.
Условията на обслужване обикновенно определят рамката за поведение и предоставят на компаниите правото за съхраняване на данни. Това, което много потребители обаче не знаят, е, че тези условия често предоставят на операторите на уеб сайтов по-широк обхват на действие.
По-рано този месец, Facebook премахна от своите условия на обслужване клаузата постановяваща правото на потебителите на сайта да премахват своите данни по всяко едно време, с което едновременно отнемат и правото на оператора да ги съхранява. Вместо това, компанията добави нова клауза, според която Facebook запазва всички права върху информацията на потребителите и след прекратяване на регистрацията им в сайта.
На 16 февруари изпълнителният директор на компанията Марк Зукерберг, заяви в блог публикация, че „хората притежават своята информация и контола върху това с кого я споделят остава непроменен”. Но същевременно той не посочи, че ще има и други ревизии в текста.
Предвид популярността на Facebook – сайт със 175 милиона активни потребители в цял свят – това заявление привлече веднага вниманието.
Блог публикацията на Consumerist, част от защитната група Consumers Union, привлече повече от 300,000 посещения. Едновременно с това, потребители на Facebook се обединиха в онлайн групи срещу промените като за повечето от тях промените бяха под надслова: „Facebook ви притежава”.
В сряда – 18 февруари, г-н Зукерберг заяви в съобщение, публикувано във Facebook: „Преди две седмици, променихме нашите условия за ползване на сайта с надеждата да изясним някои права на нашите потребители. В последните няколко дни, получихме много въпроси и коментари по промените и какво те означават за хората и тяхната информация. Въз основа на този отзвук, решихме да се върнем към предишните условия до разрешаването на въпросите, поставени от потребителите”.
Публикацията завършва с изявлението, че връщането към предишните условия е ”най-правилното за сега”.
Г-н Зукерберг допълни, че следващите ревизии ще са базирани на „нов подход” и „ще представляват съществено развитие на ситуацията от това, което е днес”. Той обеща на потребители на Facebook „че те ще имат съществен принос в изработването на тези условия. Нашите условия не са просто документ, който защитава правата ни; те са документът, който постановява как услугата да се използва от всеки един потребител по света. Предвид неговата важност ( на документа – бел. ред.), трябва да гарантираме, че условията отразяват принципите и ценностите на хората, ползващи услугата ”.

Коментари

4U4ULIGA

Публикувано на: 24.02.2009 14:55:19 Това новия биг брадър ли е -как се съхраняват и как се ползват личните данни и не противоречи ли този сайт на закон ли беше що ли за защита на личните данни
е и без това се знае само за престъпниците не се знае всичко ха ха ха

роро23

Публикувано на: 23.02.2009 21:03:27 който е глупав нека ползва този сайт!

AngelinaP

Публикувано на: 23.02.2009 21:03:23 Tova moje da stane vazmojno samo kogato vsi4ki i/ili golqma chast ot potrebitelite se obedinat v obsta akzia... Bravo!
Избор на език за писане:

Моля въведете само главни букви

http://www.pravonaotgovor.com/news/p3-146-2.html