Два милиарда долара дошли от емигрантите

дата: 23.02.2009

Българските емигранти са изпратили в родината си близо 1,9 милиарда щатски долара през 2007 г. по данни от Световната банка, цитирани в изследване на Центъра за миграционни анализи и практики, съобщи dnes.bg.

 По данни от Световната банка паричните трансфери на мигрантите към техните родни места възлизат приблизително на 318 милиарда щатски долара през 2007 г. От тях 38,6 милиарда са изпратени към страните от Европа и Централна Азия.
Получените от нашенците по света 1,9 милиарда поставят България в десетката на страните с най-висок абсолютен обем емигрантски трансфери. По този показател страната ни е 6-а след Румъния (6,8 млрд.), Полша (5 млрд.), Сърбия (4,9 млрд.) и Руската Федерация (4 млрд.)
Важността на емигрантските трансфери за страните от региона се демонстрира от факта, че те се оказват вторият по обем източник на външно финансиране (след преките чуждестранни инвестиции) за местните икономики, макар че реалният принос на тези средства за развитието на икономиките на "емигрантските" страни остава предмет на диаметрални спорове сред специалистите.

Коментари

 
Няма коментари
Избор на език за писане:

Моля въведете само главни букви

http://www.pravonaotgovor.com/news/p3-149-2.html