Министър Петър Димитров: Има опасност от втора газова криза

дата: 04.03.2009

Има опасност от втора газова криза, предаде Дарик радио думите на енергийния министър Петър Димитров. Той допълни, че България има готовност да посрещне проблема. До часове ще бъде обявен нов план за ограничаване на синьо гориво за потребители.
До 7 март Украйна трябва да внесе средства за ползвания през февруари руски газ. Ние знаем, че има проблем и се подготвяме за него, заяви министър Петър Димитров. Той обясни, че продължава нагнетяването на газ в хранилището в Чирен, което е превантивна мярка, въпреки че икономически не е изгодно. Обикновено газът в хранилището се нагнетява през лятото.
Димитров заяви, че е възможно доставките на газ за Украйна само да бъдат намалени, което да не засегне транзитните страни. Така обаче започна първата криза, припомни енергийният министър.
Ограничаването на подаването на газ у нас не се прави с цел да се плашат потребителите, а да знаят с какво количество газ ще разполагат при евентуално повторение на кризата. Ако това се случи, топлофикациите ще преминат на мазут, каза още министър Димитров..

Коментари

 
Няма коментари
Избор на език за писане:

Моля въведете само главни букви

http://www.pravonaotgovor.com/news/p3-161-2.html