Стоките - със задължителен етикет за съдържание

дата: 06.03.2009

Ще бъде въведен задължителен унифициран етикет на всички хранителни стоки и напитки за съдържание, произход и технологията на производство, съобщи министърът на земеделието и храните Валери Цветанов (на снимката), предаде Агенция Фокус.
За целта ще бъде обявен конкурс за фирма-изпълнител по Закона за ообществените поръчки за точни модел на етикета, които производителите и вносителите да спазват. Според Цветанов задължително изискване на европейския пазар е да има точна информация за произхода на даден продукт.
Въвеждането на етикета трябва да стане в най-кратки срокове, преди края на мандата на правителството, уточни пред журналисти зам.-министърът на земеделието Димитър Пейчев. Той обясни, че така потребителите ще знаят точно какво купуват – например колко телешко месо има в един салам. „Така, когато искате да си купите евтин салам, ще знаете какво точно има в него, когато искате да си купите скъп – той например не трябва да е произведен от замразено месо от държавния резерв на държавата X, Y или Z, а скъпият салам, луканка и шунка да бъде произведена от биологично отгледано и хуманно заклано животно и т.н.”, коментира Пейчев.
Преди окончателното приемане на въвеждането на този етикет и научния бранш трябва да каже своето мнение.

Коментари

angelagu3

Регистриран на: 03.10.2018

Публикувано на: 14.03.2009 18:09:57 Към търговския етикет/на крайния продавач/ също трябва да има изисквания: да не закрива етикета на производителя или вносителя и това съдържание, да има задължително срока на годност/ и то в рамките на този, отбелязан върху производствения/,цена за 1 килограм и за 100 грама,нетно тегло. Сега често някои от тези атрибути липсват, или с презалепване на етикети се закриват -това да се счита за нарушение. Да има и стриктно изискване към качеството и тайността на шрихкода - ако кодовете на дадени стоки не се четат от касовите декодери, тези стоки да се връщат на производителя/респ.вносителя/, за преопаковане и поставяне на годни баркодове. Тези кодове да са единствените идентификатори на стоката в конкретната опаковка, и да съответстват напълно на кодовете, върху щандовите етикети, а не да се заменят с други, префасонирани от търговците/което се прави умишлено, за да не могат купувачите да сравняват цените/ Стоки, на които при преопаковане или преоценка не са сменени ценовите етикети и идентификационните кодове, да не се оставят на щандовете/уж временно/, а да се пренасят в склад, или в краен случай - да се покриват на щандовете, като на покривалото се отбелязва,че подлежат на смяна на етикетите.
Избор на език за писане:

Моля въведете само главни букви

http://www.pravonaotgovor.com/news/p3-168-2.html