В България стават по-любезни с клиентите

дата: 09.03.2009

Стандартите за добро обслужване на клиентите се спазват най-много в България и Словения, показва проучване в 7 страни от Югоизточна Европа, цитирано от агенция Хина, съобщи еxpert.bg. Проучването, обхващащо обекти в Босна, България, Хърватия, Македония, Черна гора, Сърбия и Словения, е направено по метода "таен клинт" (маркетингов инструмент за измерване на качеството на услугите).
Тайните клиенти се държат като обикновени потребители. Резултатите от проучването бяха представени на конференция, организирана от хърватската фирма "Хераклеа" в Загреб през миналата седмица.
България покрива 77% от изискванията, Словения 71,38%, Хърватия 69,94%, Черна гора 69%, Македония 67,01%, Сърбия 63,32% и Босна 62,29%.
Идеалният продавач е този, който представя своите стоки и поздравява клиентите си, както правят българите, открива желанията на клиента, както правят македонците, и благодари на клиентите, както правят словенците, бе констатирано на конференцията.
Хърватия се нарежда на трето място в класацията по добро обслужване на клиентите, изоставайки с две места от миналата година, когато оглавяваше списъка.
Фимата "Хераклеа", извършила проучването, посочва, че в Хърватия са настъпили отклонения в качеството на услугите, докато в България и Словения са полагали повече усилия и са подобрили обслужването си.
Продавачите на коли предлагат най-добро обслужване, като изпълняват 86,34 процента от изискванията, докато супермаркетите се намират на другия край на спектъра с 50,58 процента.

Коментари

 
Няма коментари
Избор на език за писане:

Моля въведете само главни букви

http://www.pravonaotgovor.com/news/p3-171-2.html