Брюксел спира нови проекти по оперативните програми

дата: 09.03.2009

"До намирането на адекватно решение на основните въпроси по планирането, собствеността и ценообразуването, било в рамките на нов закон за ВиК или чрез изменения в съществуващия закон, любезно молим да гарантирате в рамките на програмата да не се подписват оттук нататък договори за проекти във водния сектор нито по сегашни покани за предложения за проекти, нито по предстоящи". Това пише в писмо на зам.-директора на Генерална дирекция „Регионална политика" Дирк Анер до вицепремиерът по управление на европейските фондове Меглена Плугчиева, съобщи finance5.bg.
В писмото се препоръчва въпросът за собствеността на ВиК дружествата да бъде решен, както България намери за добре.
В проектозакона за ВиК се предлага значимите язовири, водовземания и пречиствателни станции, които обслужват повече от една община да станат публична държавна собственост. Приемането му обаче се бави заради борбата за надмощие в сектора между БСП и ДПС.
Предвидените средства по оперативна програма „Околна среда" са на обща стойност от 1,8 млрд. евро до 2013 г. На тях се разчита много за осигуряването на пари за инвестиции за изграждане и модернизация на канализационната мрежа и за пречиствателни станции.

Коментари

 
Няма коментари
Избор на език за писане:

Моля въведете само главни букви

http://www.pravonaotgovor.com/news/p3-172-1.html