Мегаполиси и градчета гасят светлините в „Часът на земята"

дата: 26.03.2009

На 28 март гасим светлините за един час заради климата. В този съботен ден над 1800 града от цял свят ще се включат в масовата инициатива “Часът на земята” за борба с глобалното затопляне и климатичните промени.
Световната кампанията се организира за трета поредна година от Международната природозащитна организация WWF. На 28 март т.г. - събота, в 20,30 ч. местно време хората по от цял свят ще угасят осветлението си за един час. Над 1800 града са потвърдили участието си в инициативата. Сред тях са Лондон, Париж, Брюксел, Рим, Москва, Атина, Истанбул, Копенхаген, Хелзинки, Лос Анжелис, Лас Вегас, Рио де Жанейро, Хонконг, Дубай, Сингапур, Буенос Айрес, Торонто, Сидни, Мексико Сити, Манила и Кейптаун. Тази година ще угаснат светлините и на някои от най-символичните места на планетата, като Айфеловата кула в Париж, статуята на Христос в Рио де Жанейро, небостъргача Си Ен Тауър в Торонто и най-високата съществуваща сграда в света - Тайпей 101. Инициативата се подкрепя от световноизвестни личности в най-различни области - учени, интелектуалци, актьори, художници, спортисти.
Освен София в тазгодишната инициатива за борба с глобалното затопляне и промените в климата ще се включат още българските градове Видин, Ценово, Никопол, Борово и др. Официалните лица на каузата у нас са министърът по европейските въпроси Гергана Паси и британският посланик в София Стийв Уилиамс. Целта на кампанията е да се обединят повече от 1 милиард души от целия свят и да се покаже, че е време за сериозни действия срещу климатичните промени.
Тази година е много важна за действията срещу промените в климата преди предстоящата срещата на върха за промените в климата на световните лидери под егидата на ООН в Копенхаген през декември. На нея се очаква да се подпише ново споразумение, което да продължи Протокола от Киото. "Часът на Земята" започна през 2007 г. в Сидни, Австралия, където 2,2 млн. домакинства и фирми угасиха осветлението си за един час. Само година по-късно това събитие се разрасна до една от най-сериозните световни инициативи в тази област с над 100 млн. участници в 35 държави.

"Часът на Земята 2009" в България
Международната природозащитна организация WWF проведе от 21 до 25 март по улиците на София "климатичното турне". То се осъществи със специално пригоден лекотоварен автомобил, оборудван със слънчеви панели и малка вятърна централа, които го захранват по време на престоя му с информационна шатра за причините за промените в климата и съвети какво всеки може да направи, за да ги ограничи. Утре - 27 март, от 18 ч. в Дома на киното ще може да гледате три филма от поредицата на WWF "Наблюдатели на промените в климата". Входът е с безплатни покани, които сте получили по време на климатичното турне или може да вземете в офиса на организацията на ул. Княз Борис І 71, ет. 2.
На 28 март от 19,30 ч. пред Народния театър “Иван Вазов” с концерт на открито и на свещи ще се отбележи "Часът на Земята 2009". Междувременно тръгна специалният канал на „Часът на Земята 2009” в сайта за видеоклипове Vbox7. На http://www.vbox7.com/contests/earth.hour/ всеки потребител може да види клиповете на кампанията, както и да качи свой на тема «Какво направих за «Часът на Земята 2009» и да спечели климатичните награди на WWF. Крайният срок за качване на клиповете е 11 април, така че всеки може да покаже с клипче как е отбелязъл «Часът на Земята 2009».
Международната природозащитна организация WWF, основана през 1961 г.,  развива дейности в над 100 държави с помощта на 4000 служители и над 5 милиона доброволци. WWF работи за подобряване на състоянието на околната среда, за да може хората да живеят в хармония с природата. В България организацията се грижи за защитените територии и местообитанията от европейско значение в мрежата „Натура 2000”, горите и сладководните екосистеми, устойчивото развитие на селските райони, промените в климата.

Коментари

 
Няма коментари
Избор на език за писане:

Моля въведете само главни букви

http://www.pravonaotgovor.com/news/p3-195-0.html