Опасен турски цимент e открит на пазара

дата: 13.04.2009

Българска асоциация на циментовата индустрия представи данни за наличие на завишени стойности на канцерогенният шествалентен хром цимент с произход Турция. Той е опасен за здравето на работещите с него, както и за крайния потребител, заяви Владимир Старирадев - изпълнителен секретар на Българската асоциация на циментовата индустрия.
По думите му, от началото на тази година се осъществява изключително интензивна експанзия на внос на турски цимент - около 10 000 тона седмично. Вносители на цимент от Турция са 13 фирми, а районът, където най-интензивно се внася, е в Югоизточна България, районът на Ямбол и Кърджали, уточни Старирадев.
Асоциацията е предоставила на независими български и чужди лаборатории 27 проби от внасяния от Турция цимент. Резултатите показват, че съдържанието на токсичния водоразтворим шествалентен хром е значително над допустимата от закона концентрация - от 5 до около 60 пъти по-висока, каза Старирадев. При работа с хром най-често строителните работници страдат от т. нар. перфорация на носната преграда.
Достатъчни са два месеца работа с хром, за да се развият астматични бронхити, алергии на кожата и има опасност да се развие рак на белите дробове.
От Българската асоциация на циментовата индустрия съобщиха още, че вносният цимент не отговаря на редица важни европейски и български нормативни документи и стандарти за съдържание и качество, както и на задължителните правила по отношение на опаковките и обозначенията.
Притеснително е, че сертификатите, за качество, с които разполагат турските производители, са издадени от Турската циментова асоциация, а не от независима лаборатория. Проучване на Българска асоциация на циментовата индустрия е показало, че често на бетоновите възли в страната вносният цимент се смесва с български. Това води до значителни промени в условията за лицензиране и гаранциите за качество.
От асоциацията подкрепиха твърденията си с документи и снимков материал и настояват за спешни и адекватни мерки от страна на всички компетентни институции за незабавно прекратяване на опасността.
Информацията е на Дарик радио.

Коментари

 
Няма коментари
Избор на език за писане:

Моля въведете само главни букви

http://www.pravonaotgovor.com/news/p3-204-0.html