Борбата с опасните стоки на европазара дава разултат

дата: 22.04.2009

Откритите и изтеглени от европейския пазар продукти са се увеличили с 16% за една година, а уведомленията на страните членки на Европейския съюз за такива продукти са нараснали от 1605 през 2007 г. до 1866 през миналата, съобщи expert.bg. Данните са от годишния доклад за дейността на европейската система за уведомяване за опасни нехранителни продукти (РАПЕКС), представен от еврокомисаря за защита на потребителите Меглена Кунева.
Нарастването на съобщените случаи за опасни продукти в РАПЕКС, която информира за тях всички страни от Европейския съюз, се дължи на все по-доброто функциониране на системата, след като Европейската комисия инвестира в нея значителни средства и обучение, отбеляза еврокомисар Кунева. Освен това европейският бизнес и европейските производители вече гледат много по-отговорно на сигурността и изтеглят все по-бързо от търговската мрежа продукти и стоки, които крият реална или потенциална опасност за потребителите, добави тя.
Широка гласност бе даден на случая с кафе машините „Сенсео” на известната холандска компания „Филипс” (Philips). Неотдавна бе установено, че е възможно те да се взривят след по-дълга употреба на варовита вода. Реакцията на „Филипс” бе изключително бърза - компанията нареди от пазара да бъдат изтеглени над 7 милиона машини „Сенсео”. Няма данни такива машини да са внесени в България.
България е изпратила през 2008 г. 89 сигнала в РАПЕКС или два пъти повече в сравнение с предишната година. Преобладаващата част от тях са за детски играчки, криещи опасност от задушаване, но има сигнали за опасни текстилни стоки и други.
Този доклад изпраща много ясното послание, че няма място за търпимост, когато става дума за сигурността на потребителите, отбеляза в заключение еврокомисар Кунева.

На снимката: По данни на РАПЕКС над половината от опасните стоки на пазара с произход Китай.

Коментари

 
Няма коментари
Избор на език за писане:

Моля въведете само главни букви

http://www.pravonaotgovor.com/news/p3-214-0.html