Зачестяват случаите на интернет измами в България. Най-често е за лаптопи, бяла и черна техника, дрехи и дори автомобили

Автор: Невена Праматарова, дата: 10.04.2009

Най-много са постъпилите жалбите за случаи с електронна търговия през 2009 в Европейския потребителски център (ЕПЦ) в София. От началото на тази година са регистрирани около 60 такива случая. Това заяви за „Право на отговор” Венцислав Петков от ЕПЦ по време на конференцията „Потребителите в България – активни участници в своята защита”, организирана от центъра на 9 април в София.
На конференцията бяха обсъдени настоящите процеси и прилагането на европейското и национално законодателство в различните сфери на защитата на потребителите. Във форума участваха представители на гражданските организации и на работещите у нас европейски мрежи за защита на потребителските права, както и експерти от Министерство на икономиката и енергетиката и Комисията за защита на потребителите.
Повишава се броят на жалбите и зачестилите случаи на интернет измами през 2009. Бумът на оплаквания в сферата на електронната търговия е нова тенденция за България, отчитат от ЕПЦ, който заработи официално у нас през февруари 2008 и помага безплатно при нарушени потребителски права с транс-граничен характер. От постъпилите 60 жалби за 2009 най-голям брой са за електронна търговия на лаптопи, бяла и черна техника, дрехи и дори автомобили. Постъпват и много сигнали за недоставени продукти, за доставка различна от заявената, както и искания на обезщетения за щети, причинени от доставената стока. Най-честите оплаквания на чуждестранните граждани са свързани със завишените цени на българските таксиметрови и авиокомпании. По-голям обаче остава броят на жалбите на български потребители към чуждестранни търговци, поясняват от центъра.
Регистрирани са и случаи на директни измами, които няма как да бъдат разрешени по извън съдебен път и са от компетентността на полицейските органи в съответната европейска държава. Това са случаите на хора с фалшива самоличност и фалшиви адреси, на които български граждани изпращат една сума като капаро по банков път. При тях след извършена проверка на европейските центрове по искане на ЕПЦ се установява, че адресът е частен и не съществува такава фирма според законодателствата на съответната страна. Това е една притеснителна тенденция на интернет измами, която сме регистрирали не само спрямо българи, но и в световен мащаб, заяви още Венцислав Петков, който разглежда жалбите в ЕПЦ.
Увеличават се и случаите с пренасочени и отменени хотелски резервации най-вече в съседни страни като Гърция и Кипър през 2009 г. Установява се и порочна практика на промяна цените на хотели като не се обявява предварително истинската стойност на услугите, които те предлагат, отчитат още от потребителския център. Зачестили са и случаите на даване на подвеждаща реклама на потребителите от страна на туроператори.
От ЕПЦ съветват потребителите да бъдат много внимателни при покупка на автомобили по електронен път. От потребителския център във Великобритания предупреждават, че бандите, които действат по интернет, завличат хората с капаро, което да платят в азиатски държави и то на физически лица. В ситуацията на световната финансова криза в момента са най-чести измамите при резервациите онлайн на самолетни билети от фалирали авиокомпания. Зачестяват и измамите при пазаруването онлайн на дрехи, парфюми и електроника в България. Ето защо преди да пазарува по-интернет потребителят трябва да се информира за сайта като посети форуми и се допита до хора, пазарували от него. Хората не трябва да се доверяват на сайтове със съмнителна репутация, а само на проверени търговци с доказано реноме. Проверката в търговския регистър на фирмата е един от най-сигурните начини потребителят да е сигурен, че няма да бъде измамен.
За разлика от 2009 г, през изминалата година в ЕПЦ повече са оплакванията в транспортния сектор. Постъпили са 292 жалби. Най-много са жалбите свързани със самолетни пътувания с различни български и европейски авиокомпании - загубен багаж, отмяна на полети. 70% от случаите се разрешат в полза на потребителите, сочи статистиката на центъра. 70% от тях на са на български граждани срещу европейски търговци, а 30% от жалбите са от европейски граждани към български търговци.
Потребителите могат да подадат жалбите си лично, по телефона или онлайн до ЕПЦ (www.ecc.kzp.bg). За целта е създадена форма, в която потребителят описва проблема и прилагат необходимите документи -  договори, фактури, касови бележки, бордни карти, протоколи за изгубен багаж. Постъпилата жалба се разглежда в седем дневен срок и се дава становище. Жалбите се въвеждат в единния регистър за жалби към Европейската комисия, където се съхраняват постъпилите оплаквания от всички 29 Европейски потребителски центъра. От своя страна ЕПЦ в едномесечен срок се свързва с търговеца. Услугата е безплатна. Центърът разглежда само транс-гранични спорове. Жалби на български граждани срещу търговци в страната не се разглеждат и трябва да се отнасят до националните потребителски организации у нас.
Напоследък се наблюдава тенденция на повишаване нивото на потребителската култура в България. Все повече хора се обръщат към нас и търсят наши материали дори и с превантивна цел в случаите на пътуване зад граница например. Това е обещаващо и наличието на повече потребителски организации в България дава възможност на хората да изберат тази, която ще защитава по-добре потребителските им права, коментира Венцислав Петков от ЕПЦ.

На снимките: Участници в конференцията „Потребителите в България – активни участници в своята защита”, организирана от Европейския потребителски център в България.
Снимки Авторът

 

 

 

 

Коментари

Петя

Публикувано на: 07.02.2011 08:45:50 От няколко месеца получавам писма по ел.поща с долу-горе еднакво съдаржание но от различни податели.Писмата се касаят за това колко лесно можем да получим огромна сума от овдовели милионерки без наследници.Всичко савало много лесно само да сме съгласни.След това започват да ти изкат номера на банкови сметки,копия от лични документи,адрес и т.н.Моля ви да намерим начин да спрем тези "милионерки" да вършат тези измами,пощата ми е залята от такива писма и сигурно не съм единственна.

dark angel

Публикувано на: 09.08.2010 01:19:16 ne se hva6tai na tova horo

veselcho.tova e nqkakav student koito se opitva da si dokara nqkoi dolar.

Atanas Krachev

Публикувано на: 27.11.2009 11:27:12 Здравейте, вчера (26.11.2009) си поръчах книга от www.dunov-knigi.com,
като очаквах книгата да е печатна, в последствие се оказа че софтуера на сайта им не е записал какво съм избрал,

но понеже платих през epay.bg парите вече бяха отишли.

Обадих се на господин Чорбаджиев собственик на сайта и на фирма Ч и Б ООД, а той лаконично ми каза,
какво сега 8 лева ли искаш да ти върна.

Звъних на :
epay.bg - казаха ние сме само посредник.
Комисия за Защита на Потребителите - казаха ами какво да ви кажем, пробвайте в банката.
Първа Инвестиционна Банка - казаха, подайте жалба в Комисията за Защита на Потребителите.

Какво ще ме посъветвате да направя?

veselcho

Публикувано на: 29.08.2009 15:15:15 nqkoi moje li da mi kaje dali znae neshto za nqkakvi obezshteteniq ot internet izmami svarzani s Nigeriq, zashtoto poluchih e-mail svarzan s tova.
Избор на език за писане:

Моля въведете само главни букви

http://www.pravonaotgovor.com/prava-na-potrebitelite/p3-203-0.html