Дават 350 млн. лева за борба с онкозаболяванията

дата: 07.02.2009

България е на второ място в ЕС по честота на рака на маточната шийка, съобщи zdrave.net. по информация на БТА. Националната програма за борба с онкологичните заболявания предвижда за пет години по нея да бъдат отделени 350 милиона лева от бюджета на НЗОК и на Министерството на здравеопазването, както и по оперативни програми на ЕС. Програмата е готова и в момента е на съгласуване в МЗ. Това каза здравният министър Евгений Желев на кръгла маса, посветена на Европейската седмица за предпазване от рак на маточната шийка.Форумът "Ограничаване и контрол на онкологичните заболявания в България: постижения и перспективи в превенцията на рака на маточната шийка" е под патронажа на председателя на Народното събрание Георги Пирински.
Програмата предвижда профилактика за превенция в борбата с рака, първична и вторична профилактика, квалификация, обучение и научни изследвания.
40 милиона лева са предвидени за изграждане на онкологични центрове и за апаратурата; 20 млн. лв. - за обновяване на апаратурата за лъчетерапия. 120 млн. лв. годишно се отделят за медикаментозно лечение; 19 млн. лв. ще бъдат използвани за скринингова програма в областта на онкозаболяванията.
България е на второ място в ЕС, след Румъния, по честота на рака на маточната шийка, каза доц. Атанас Щерев от групата "Парламентарен консенсус за борба със социално значимите заболявания".
В Европа всяка година се регистрират 50 000 нови случая на рак на маточната шийка и умират около 25 000 жени. По думите му политиците в цяла Европа не обръщат достатъчно внимание на профилактиката, тъй като когато вече има резултати от превантивните мерки, те вече не са на власт.
Скрининговите програми могат да осигурят над 80 на сто превенция на рака на маточната шийка, а ваксините срещу рака на маточната шийка могат да са ефикасни при седем от десет случая. По данни на учени заболяемостта от онкологични страдания в света през 2020 г. ще се увеличи с 50%, алармира заместник-председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Нигяр Сахлим-Джафер.

Коментари

 
Няма коментари
Избор на език за писане:

Моля въведете само главни букви

http://www.pravonaotgovor.com/pravo-na-otgovor/p3-110-0.html