Първата или последната цифра в цената провокира интереса на купувача, понякога решаваща е разлика и от 1 ст.

дата: 04.03.2009

Потребителите може да се мислят за умели преследвачи на изгодни сделки, но те често правят изненадващи покупки, базирани на първата или последната цифра в цената на стоките показва изследване на държавните университети на Колорадо и Вашингтон, съобщи нашата кореспондентка в Колорадо Ангелина Праматарова.
Изследването разкрива, че промяна от един цент в цената на стоките може да повлияе върху решението на потребителите при избор между два продукта. „Един цент оказва решаващо значение според нашето проучване”, заявява проф. Кен Менинг от Университета в Колорадо.
Потребителите предпочитат да закупят по-евтиния продукт когато видят, че разликата в цената – в послените две цифри – е значителна. Например, потребители, които избират между две химикалки, струващи съответно $1,99 и $4,00, са по-склонни да купят по-евтината. Но когато разликата между последните две цифри е по-малка – химикалка, струваща $2,00 и друга с цена от $3,99 – потребителите са по-склонни да закупят по-скъпата. „Купувачите обръщат непропорционално внимание на последните две цифри в цените на стоките и именно тези цифри опредлят възприятието на потребителите за продуктът като евтин или скъп ”.
Учените още обясняват как възприятието за разликите при кръглите и намалените цени влияят на избора. Те са открили, че хората възприемат като по-малка разликата между две кръгли цени – $30 и $40 например – отколкото тази между две намалени цени – $29,99 и $39,99. Така например участниците в изследването са помолени да изберат между два подаръка. Само 25% от тях избират по-скъпия подарък, когато подаръците имат намалени цени от $29,99 и $39,99. Но при кръглите цени, процентът на хората, избиращи по-скъпия подарък, е удвоен. Менинг заключава, че „когато купуваме подарък за близки приятели или когато покупката е свързана с похарчването на няколко долара в повече, кръглите и намалените цени не повлияват на избора ни”.

Коментари

потребител

Публикувано на: 27.03.2009 10:01:00 Аз пък си гледам цената като цяло и си брояя парите в портмонето
Избор на език за писане:

Моля въведете само главни букви

http://www.pravonaotgovor.com/pravo-na-otgovor/p3-164-0.html