Бестселърът на Ал Гор „Атака срещу разума” – вече и на български. Премиерата събра известни политици, интелектуалци, бизнесмени

дата: 26.03.2009

Бестселърът на Ал Гор „Атака срещу разума” излезе вече и на български език. Официалното представяне на книгата на носителя на Нобелова награда за мир беше на 25 март в зала „Надежда” в Столичната библиотека.
Сред присъстващите бяха евродепутатът Евгени Кирилов, Николай Слатински, Димитри Иванов, известният еколог Петко Ковачев, макроикономистът от Центъра за изследване на демокрацията Петкан Илиев, шефът на федерацията от бадминтон проф. д-р Пюзант Касабян,  Христиана Христова от Медийната програма на фондация „Конрад Аденауер”, банкерът Стоян Кралчев, до скоро шеф на Унибанк в Скопие, Невена Праматарова, още много известни политици, интелектуалци, бизнесмени и представители на многобройни медии, дошли да отразят събитието. Тук бяха и двама от дарителите - Бойко Харлов и Георги Анастасов, преводачът на българското издание – журналистката Златна Костова, редакторът Мила Вълкова, адвокат Цветан Цветанов – председател на фондация „Европейски екологичен фестивал”, и Огнян Златев – Директор на Центъра за развитие на медиите.
В изпълнената до краен предел зала на Градската библиотека и в непринудена атмосфера на чаша вино от колекцията на харманлийската винарна „Малката звезда” на д-р Стефан Ангелов и партньори, гости и организатори обсъдиха новия бестселър „Атака срещу разума”. Издател е фондация „Европейски екологичен фестивал”, организатор на единствения в България ежегоден Международен екологичен филмов фестивал „Зелена вълна – 21 век”, който се провежда през месец юли в Копривщица.
За фондация „Европейски екологичен фестивал” е удоволствие да предложи на българските читатели глобалната визия и анализ на Ал Гор за световните проблеми, с акцент върху политиката, бизнеса, икономиката, карбоновата криза, екологията, военните инвазии на САЩ, проблемното развитие на демокрацията и спорната роля на медиите в Америка, в сегашната кризисна действителност и отражението на това върху целия свят, коментира Цветан Цветанов, председател на Съвета на фондацията. Той отбеляза, че новият бестселър „Aтака срещу разума“ на Ал Гор поставя въпроса как политиката на страха, потайността и сляпата вяра покварява процеса на вземане на решения, дискредитира демокрацията и застрашава САЩ и света?
Още на премиерата на книгата пролича огромният интерес към творбата на Ал Гор. Евродепутатът Евгени Кирилов лично купи 20 екземпляра с уточнението, че ще ги дари на хора, които „умеят да мислят и да разберат такъв многопластов автор като Ал Гор”.

За бестселъра „Aтака срещу разума“
В новата си книга Ал Гор поставя още въпроса за ролята на медиите като обвинява и средствата за масова информация, конкретно телевизията и радиото, в манипулиране на общественото мнение. Той остро критикува западането на печатните медии и доминиращата роля на телевизията, която захранва зрителите с глупави подробности от живота на така наречени известни личности като Бритни Спиърс или Парис Хилтън, вместо да бъдат задълбочено информирани за истински важните проблеми на Америка и света.
„Живеем в епоха, когато трийсетсекундният телевизионен клип е най-голямата сила, формираща мисленето на американския електорат, и САЩ са в ръцете на една администрация, която проявява по-малък интерес в сравнение с всички досегашни правителства към споделяне на истината с гражданството. Свързан с това, но още по-обезпокояващ е фактът, че администрацията не проявява интерес към процесите, с чиято помощ се установява истината, включително и свободното събиране на сведения – един процес, в който неочаквани и дори неудобни факти могат да доведат до неочаквани заключения. Как стигнаха САЩ до това положение? И какви щети са нанесени върху функционирането на американската демокрация и върху нейната роля за опазването на националната сигурност?”, отбелязва в книгата си Ал Гор.
Позовавайки се на дългогодишния си опит в политиката и на трудовете на специалисти в редица области, бившият американски вицепрезидент Ал Гор, автор на „Неудобната истина“, е написал един далновиден, силно въздействащ манифест, приканващ да се помисли трезво за жизненоважната роля на разума в една здрава демокрация.“,  пише Bloomsbury Publishing.
В „Атака срещу разума” Ал Гор открито заявява своята позиция, че бившият президент Джордж Буш е „загубил връзка с реалността“, а администрацията му е толкова некомпетентна, че напълно игнорира „ясните предупреждения“ за настъпващите промени. Главните аргументи на автора изтъкват на преден план факта, че „разум, логика и истина играят много малка роля в начина, по който Америка взима важни решения“, затова и общественото мнение в страната е разфокусирано и неясно. Именно тази „атака срещу разума“ е насочена персонално към администрацията на Джордж Буш, несъобразяваща се с мнението на изтъкнати експерти по отношение на глобалното затопляне, като не оповестява публично важни детайли от процесите на глобалното затопляне.
В сравнение с първата си книга - „Неудобната истина“, тук Ал Гор много по-пламенно и непримиримо критикува демокрацията в САЩ, политиката на експрезидента Джордж Буш и неоповестяването на важни факти от изследователските проучвания на експертите еколози.
Заключението на Ал Гор и в последната му книга не е съвсем мрачно. Според него все още не е късно да се завърти кормилото във вярната посока. Така както навремето печатните медии са допринесли за демократизирането на знанията в епохата на Просвещението, така сега дискусионната култура на интернет мрежата и интерактивните медии вдъхва нов живот и надежди на демокрацията в САЩ и по света.


Кратка справка за автора и издателите
Носителят на Нобеловата награда за мир за 2007 г. Ал Гор е избиран за член на американската Камара на представителите през 1976 г., 1978 г., 1980 г.и 1982 г. и за сенатор през 1984 г. и 1990 г. Той встъпва в длъжност като 45-ия вицепрезидент на САЩ на 20 януари 1993 г. и остава на поста два мандата. Председател е на „Дженерейшън инвестмънт мениджмънт“ (Generation Management Investment) – фирма със седалище в Лондон, чиято дейност е съсредоточена върху намиране на нов подход към социално ангажираното инвестиране. Председател е и на „Кърънт ТиВи“ (Current TV) – независима кабелна и сателитна телевизионна мрежа за млади хора, излъчваща материали, подготвени от зрителите. Той е член на Борда на директорите на корпорацията „Епъл компютърс“, старши съветник на „Гугъл“ и лектор в Университета в Мърфрийсбороу, Тенеси. Автор е на бестселъра „Неудобната истина“ (2006), по който бе създаден награденият с Оскар едноименен документален филм.
Тиражът на бестселъра на Ал Гор „Атака срещу разума”, от 320 страници с коричната цена 15 лв., е ограничен. Желаещите да закупят книгата могат да се свържат с фондация „Европейски екологичен фестивал” на e-mail: greenwave@euroekofest.org, както и на телефони: 0877 10 33 74 или 02/ 988 26 84.
Фондация „Европейски екологичен фестивал”, издател на новата  книга на Ал Гор „Атака срещу разума” получи през 2007 г. поздравително писмо от самия Ал Гор, в което той поздравява Международния екологичен фестивал „Зелена вълна – 21 век” и усилията на фондацията за ангажирането на общественото внимание с решаването на екологичните проблеми с организираните от нея инициативи. В края на 2007 г. фондация „Европейски екологичен фестивал” започна Световна кампания за учредяване на Нобелова награда за екология и Световна кампания за създаване на „Олимпийска гора” във всеки град -домакин на Олимпийските игри.

Коментари

Mite

Публикувано на: 16.04.2009 17:22:06 :)

Barak Obama

Публикувано на: 08.04.2009 12:44:19 От Фондация Европейски екологичен фестивал тел. 988 26 84 или 0877 10 33 74

Мила Йотова

Публикувано на: 31.03.2009 08:25:24 От къде може да бъде купена книгатал Вече е свършила в Хеликон
Избор на език за писане:

Моля въведете само главни букви

http://www.pravonaotgovor.com/pravo-na-otgovor/p3-192-0.html