Парламентът дава само още 5 месеца за анонимните ваучери

дата: 06.02.2009

Задължението мобилните оператори да събират личните данни на хората, които купуват предплатени карти за телефон, вероятно ще влезе в сила от 1 юли т.г. Това съобщи пред "Сега" зам.-шефът на парламентарната транспортна комисия Радослав Илиевски от БСП. Промените в закона за електронните съобщения, които целят да извадят телефонните ваучери от анонимност, трябва да бъдат гласувани на второ четене скоро. Те бяха поискани от МВР, тъй като в голямата си част престъпленията се уговарят по GSM през предплатени карти, закупени от будки, репове и магазини.
Първоначалното предложение на комисията бе на мобилните оператори да се даде едногодишен гратисен период. Депутати от мнозинството и опозицията обаче възразиха, че срокът е твърде дълъг. Комисията отложи първоначално въпроса за свое по-късно заседание заради недоволството на мобилните оператори. Те се притесняват, че подобно изискване ще засегне сериозно бизнеса им. Освен това срокът от 5 месеца бил непосилен, за да се изгради цялата информационна мрежа.
Висящ остава и въпросът за вече продадените предплатени карти, 5 милиона от които са действащи. От ДПС и БСП настояха и за тях да се даде гратисен период, в който собствениците им да се регистрират. Ако не го направят, услугата да им се прекратява. Операторите възразиха, че това ще струпа огромни опашки пред центровете на компаниите. Шефът на вътрешната комисия Минчо Спасов смята, че изваждането от анонимност на вече продадените карти е кауза пердута и нищо не може да се направи. Той обясни, че повечето от тях са с изчерпани импулси и при презареждането им ще излязат на светло.

Коментари

 
Няма коментари
Избор на език за писане:

Моля въведете само главни букви

http://www.pravonaotgovor.com/pravo-na-otgovor/p3-86-0.html