Наредба оставя деца извън градините и яслите

дата: 06.02.2009

Нова наредба на Министерство на здравеопазването изхвърля деца, навършили три години от яслите без да им осигурява прием в детските градини. За това сигнализираха притеснени майки пред bTV. Става дума за Наредба 26 от началото на тази година.
Кремена Цветкова, майка на тригодишно дете, разказа в предаването „Тази сутрин”, че е разбрала за Наредбата когато е отишла да прибира детето си. Според предишната наредба, деца, които навършват тригодишна възраст от 1 януари до 31 май, се изписват на 1 юни, а деца, които навършват тригодишна възраст от 1 юни до 31 август, се изписват септември от яслата, обясни Кремена Цветкова. Тя допълни, че според новата наредба в момента, в който детето навърши тригодишна възраст, моментално излиза от яслата.
"Знаем, че приемът за детските градини е през септември, т.е. моето дете е записано на градина, но то няма как да тръгне преди септември месец", сподели още Кремена Цветкова, като попита какво ще стане с родител, който сам отглежда детето си.
От Министерство на здравеопазването са заявили, че наредбата не се отнася точно до това до кога да остане детето в детски ясли и че на тригодишна възраст трябва да напусне.
Оказва се, обаче, че много директори на ясли и градини я тълкуват точно по този начин.

Коментари

ВАРАМЕЗОВА

Публикувано на: 12.02.2010 15:38:11 говори се за промени в наредбата за изписването на децата от яслата,че родените до юни ще се изписват в юни но какво се бави още,защото завеждаш яслите се оправдават с това че не е излязла промяната и си изписват децата по сега действащата без да ги интерисува кой ще ги гледа до приема в детските градини

elizaot4

Регистриран на: 27.09.2018

Публикувано на: 26.02.2009 17:55:17 Трябва да се прави разлика между детски градини с ясла (т.нар.ОДЗ) , които са към образованието и само ясли, които са към здравеопазването. За различните видове детски заведения важат различни наредби, защото са на различно подчинение. В случая става дума за детските ясли, за които Мин.на здравеопазването прие нова наредба.След навършването на определена възраст децата от ясла трябва да преминат към детска градина, като кандидатстват на общо основание. Когато се приема една наредба, да не се правят последващи тълкувания, кой какво е искал да каже, а да се напише така, че всеки родител и работещ в тази сфера да я разбере по един и същи начин.
Избор на език за писане:

Моля въведете само главни букви

http://www.pravonaotgovor.com/pravo-na-otgovor/p3-87-0.html