6000 безплатни лифт карти скараха туроператорите

Автор: В. Сега, дата: 07.02.2009

Кампанията, с която Държавната агенция по туризъм (ДАТ) раздава 6000 безплатни лифт карти за курортите Боровец, Банско и Пампорово, очаквано стана повод за поредно брожение в туристическия бранш, съобщи в. Сега. Хубавата иначе идея държавата да подпомогне зимния туризъм накара много туроператори, които не са включени в кампанията, да се почувстват ощетени и, естествено, роди подозрения, че се уреждат само свои фирми.
Предвижда се от 6000 карти 4500 да бъдат разпространени в чужбина, но само на британския и руския пазар - съответно 3500 и 1500. Останалите 1500 са за директно разпространение в ски курортите. За да могат туристите да се възползват от безплатните карти, те трябва да имат резервация за 6-дневна почивка през туроператор, и то за слабите периоди за зимните курорти, т.е. от 15 януари до 7 февруари и през март.
Недоволство предизвика основно начинът, по който се разпределя придобивката. От чуждите фирми са избрани тези, които имат чартърни полети към България - "Монарх", "Томпсън", "Томас Кук", "Фърст Чойс", "Болкан Холидейз", "Солвекс", "Нева" и др. От ДАТ просто са взели списъците за фирмите от летищата в София и Пловдив, което не гарантира, че не са пропуснали някого.
Повече ропот обаче събуди решението лифт картите да бъдат разпределени само между туроператори, които работят на руския и английския пазар. "Това са двата пазара, които дават основния процент туристи за България", обясни вчера шефът на ДАТ Анелия Крушкова. По думите й от Световната туристическа асоциация посъветвали България да не наблягаме на нови дестинации, защото е криза.
"Нормално е за англичаните. Но важни потенциални туристи за нас са и гърците, които са близо и нямат добри зимни курорти", коментира Венцислав Танчев, собственик на туристическата агенция "Сънтурс" и представител на немския туроператор "Алтурс". Според Танчев ирландците също заслужават такова поощрение, но са пренебрегнати.
Недоволстват също операторите, които водят скандинавски туристи. "Не можем да разберем тази логика. Вместо да се стимулира един пазар, който и без това намалява, се дават някакви странни обяснения", каза Атанас Захариев, управител на "Пингуин". Той има собствена чартърна програма и бил твърде учуден, когато разбрал, че не е включен в раздаването. Според него не е нормално да се поощряват руските туристи точно в края на януари и март, когато те нямат празници или почивни дни.
Естествено, работещите предимно с руснаци и британци са доволни. "Тези туристи са по-платежоспособни и правят повече организирани посещения в сравнение с гръцките и македонските", коментира Любомир Панковски, собственик на "Алма Тур", която е получила за Боровец, Банско и Пампорово 204 безплатни лифт карти.
Мнозина имат претенции и за начина, по който се разпределят картите между българските туроператори. 1500 безплатни карти са поделени поравно между концесионерите на съоръженията в трите курорта. Те сами трябва да си изберат оператор, чрез който да разпространят картите. Банско например си е избрал "Балкан холидейз", Боровец - "Балкантурист", а от "Пампорово" АД са се обърнали към няколко фирми, като са дали известно количество и на хотелите.
"Така се дава възможност да се подходи субективно. Всички знаем кой е концесионер на Боровец", коментира Танчев, визирайки "Балкантурист". Мнозина смятат, че идеята всъщност е порочна по самия си замисъл, защото предвижда безплатни лифт карти да получат чужденци, които и без това вече са избрали да почиват у нас.
Анелия Крушкова обаче е убедена в добрия резултат от кампанията. "Резултатът ще е измерим. Голяма част от безплатните карти вече са дадени и чартърните самолети си напълниха седалките", каза тя.


Какво спестяват карптите
Еднодневната карта в Боровец за възрастни е 55 лв., а за деца - 33. За шест дни тя е съответно 286 и 172 лв. Дневните лифт карти в Банско и Пампорово са по 50 лв. И в двата курорта 6-дневните карти за възрастни са 283 лв., а за целия сезон - по 760 лв.
Витоша е по-евтина дестинация за зимни спортове, но за там няма безплатни карти. Дневната лифт карта за възрастни е 35 лв., а за деца - 21 лв. За цял сезон обаче цената е почти равна на тази в големите курорти - 720 лв., а точно тези карти са най-подходящи за столичани, които не могат да отделят много време за специално пътуване до курортите.

Снимка pamporovo.free.bg

Коментари

 
Няма коментари
Избор на език за писане:

Моля въведете само главни букви

http://www.pravonaotgovor.com/pravo-na-otgovor/p3-89-0.html