Туристите масово подценяват планинските застраховки

дата: 07.02.2009

Точно 955 лева струва акцията като тази, която предприеха планинските спасители, когато издирваха при Банско затрупания сноубордист Виктор Гърбев. Сумата може да скочи и до 1500-2000 лв., ако се калкулира и използването на допълнителни услуги, съобщава insurance.bg. Преди две години Планинската спасителна служба към БЧК обяви новите си цени за помощта, която оказва на пострадалите в планината. Приблизително оттогава спасителите са едни от най-добрите застрахователни агенти, усилено призовавайки планинари и туристи да излизат в планината само със застраховка. Ако такава няма, при инцидент пострадалите плащат доста солена цена.

Заради нещастието, сполетяло семейството на безразсъдния сноубордист, спасителите все още не са разговаряли дали е имал застраховка. Вярно, това не е най-важното - нито когато екипите тръгват на акция, нито когато оказват помощ. Още по-малко има значение, когато човекът го няма вече... Но е важно да се помни, че в тежък момент, когато вниманието е съсредоточено върху възстановяването на пострадал (или,не дай Боже, в организирането на траурните ангажименти), най-малкото, което трябва на пострадалото семейство, са допълнителни разходи. А такива трябва да бъдат платени, защото спасителите не могат да излязат в планината без необходимото скъпо струващо оборудване и обучени четириноги помощници. Затова всеки един инцидент е повод спасителите да приканват към застраховки онези, които обичат планината. Средногодишната статистика сочи, че службата към БЧК има минимум 1000 акции годишно, като тежките са десетки.
Държавната субсидия пък е повече от символична, а повечето от спасителите са доброволци.
Най-рисковата група в планината са скиори и сноубордисти. Според усреднена статистика през годините, около 25-30% от пострадалите са на възраст до 30 г. Затова за младежите е почти задължително да упражняват любимия спорт само след като са се застраховали. Цените на полиците са символични - и на фона на цените на спасителните услуги, и на фона на цените на екипировката. Според желанията на клиента основното покритие по застраховката може да се комбинира и разшири с допълнителните рискове: смърт, трайно намалена работоспособност, временна неработоспособност от злополука.
Средно една планинска застраховка струва от 2-3 лева за три дни или седмица до около 30-40 лева за година. Срещу тази сума застрахованият ползва всички услуги на ПСС, без да извади и лев от джоба си, ако се случи инцидент. Покритието обхваща всички етапи на помощ - както на мястото на събитието, така и в болницата. За да привлекат клиенти, повечето дружества правят отстъпка от застрахователната премия с 20% до 30% при застраховане на група.
Застраховка може да бъде направена в клоновете на няколко застрахователни компании в цялата страна, сред които „Уника“, „QBE International“, „HDI Застраховане“, „ДЗИ Общо застраховане“, „Армеец“, както и във всички бази на ПСС в по-големите планински центрове. Полица може да се купи дори и в някои подстъпи на планините.

Коментари

 
Няма коментари
Избор на език за писане:

Моля въведете само главни букви

http://www.pravonaotgovor.com/news/p3-105-3.html