Хронично болните с 4 задължителни прегледа при джипито

дата: 07.02.2009

Това обясни председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров на пресконференция във връзка с новите правила на работа на личните лекари през 2009 г. Анкетната карта има за цел да подпомогне работата на личните лекари. Тя дава възможност да се съберат данните от лабораторните изследвания и по този начин ще могат да бъдат формирани рисковите групи пациенти. Анкетната карта се нанася по електронен път и след това се предава в информационната база данни на здравната каса. Председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари поясни, че пациентът няма да бъде обременяван и не трябва да се притеснява от промените в работата на джипитата.

От тази година има осигурени повече диспансерни прегледи, като вниманието на семейните лекари ще бъде концентрирано върху пациенти със социално значими заболявания, поради факта, че страната ни е на първите места в европейските класации по заболеваемост и смъртност от тези болести. За хора с хронична мозъчно-съдова болест и с артериална хипертония се предвиждат 4 прегледа, а за диабет втори тип - 3 посещения, като при необходимост пациентът може да посети личния си лекар повече от определения брой, уточни д-р Киров. Личните лекари поемат диспансерното наблюдение и на пациентите с понижена функция на щитовидната жлеза. Досега при мозъчно-съдова болест например пациентът е бил проверяван само един път, след това никой не го наблюдава диспансерно. От тази година постигнахме съгласие с НЗОК след първата година от инцидента пациентът да бъде наблюдаван от общопрактикуващия лекар, каза д-р Любомир Киров. По този начин се спестява на пациента ходенето при различни лекари за различни заболявания. По преценка на общопрактикуващия лекар пациентът ще бъде насочван към специалист от тясна специалност, каза д-р Киров. Тази година консултацията при кардиолог ще включва и изследванията елетрокардиография и велоергометър.

Досега диспансерното наблюдение на пациента е струвало на здравната каса 24 лв. Сумата се повишава на 54,60 лв., което гарантира по-високо качество. Всички тези промени станаха възможни с по-високия ръст тази година в първичната помощ, който е 30 млн. лв. Това заяви по време на пресконференцията д-р Румяна Тодорова, директор на Националната здравноосигурителна каса. „Базата данни на здравната каса е отчела, че при специалистите има около 800 000 прегледа за диспансерно наблюдение, а зад този брой прегледи се крият около 720 здравноосигурени лица. Това показва, че при някои от диспансерните прегледи честотата е от 4 до 6 пъти”, каза д-р Тодорова. Друга нередност, която е отчела информационната система на касата е, че диспансерните прегледи не се отчитат като диспансерни, а като остри. Т.е. вместо 8 лв. лекарят взима 14,50 лв. – толкова струва острия преглед. „В резултат на това в последните години диспансеризацията спря. Специалистите не желаят да диспансеризират. И това е правилно, защото по-тясно специализираният лекар има задачата да диагностицира”, каза директорът на здравноосигурителната институция.
Д-р Любомир Киров отбеляза, че неясно защо се бави наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, която трябва да разреши изписването от личните лекари на тримесечни рецепти за хронично болни. Наредбата все още не е публикувана в Държавен вестник, нито на сайта на Министерство на здравеопазването.
Тази година семейните лекари ще бъдат в центъра на вниманието, подчерта по време на пресконференцията д-р Румяна Тодорова. Здравната каса ще провежда регулярни проверки, чрез които ще установява контрол върху дейностите, за които на общопрактикуващите лекари се заплаща повече тази година.

Коментари

ЕЛЕНА БАБА4ЕВА

Публикувано на: 03.11.2015 10:21:01 ПРАВЯ ЗАПИТВАНЕ ОТНОСНО ПРЕГЛЕДИТЕ НА СЪРДЕ4НО БОЛЕН,КОЙТО Е ДИСПАНСЕРИЗИРАН С ДИАГНОЗА АОРТНА (КЛАПА)ИНСУФИЦИЕНЦИЯ_|| СТ. ВТОРИ МЕСЕЦ НЕМОЖЕ ДА СТИГНЕ ЛЕКАРСКИЯ КАБИНЕТ,НЯМА НАПРАВЛЕНИЕ ПОРАДИ ИЗ4ЕРПАН ЛИМИТ ЗА МЕСЕЦА.МОЛЯ ВИ АКО ИМА ПРОМЯНА ЗА НАБЛюДЕНИЕТО НА ДСПАНСЕРНО БОЛНИТЕ И ПО Т4НО С ДИАГНОЗАТА ,КОЯТО ОПИСАХ ПО ГОРЕ ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ КАК И ПРИ КОИ ЛЕКАР Е ПО ДОБРЕ ДА БЪДЕ НАБЛюДАВАН БОЛНИЯ,ЗА ДА СИ СПЕСТИ 4АКАНЕТО НА ОПАшКА ПРЕД РЕГИСТРАТУРАТА И ОТКАЗ НА НОМЕР4Е ЗА ПРЕГЛЕ ОПРАДИ ИЗ4ЕРПАН ЛИМИТ.ПРЕДВАРИТЕЛНО БЛАГОДАРЯ.

ЕЛЕНА БАБА4ЕВА

Публикувано на: 03.11.2015 10:00:48 ПРАВЯ ЗАПИТВАНЕ ОТНОСНО ПРЕГЛЕДИТЕ НА СЪРДЕ4НО БОЛЕН,КОЙТО Е ДИСПАНСЕРИЗИРАН С ДИАГНОЗА АОРТНА (КЛАПА)ИНСУФИЦИЕНЦИЯ_|| СТ. ВТОРИ МЕСЕЦ НЕМОЖЕ ДА СТИГНЕ ЛЕКАРСКИЯ КАБИНЕТ,НЯМА НАПРАВЛЕНИЕ ПОРАДИ ИЗ4ЕРПАН ЛИМИТ ЗА МЕСЕЦА.МОЛЯ ВИ АКО ИМА ПРОМЯНА ЗА НАБЛюДЕНИЕТО НА ДСПАНСЕРНО БОЛНИТЕ И ПО Т4НО С ДИАГНОЗАТА ,КОЯТО ОПИСАХ ПО ГОРЕ ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ КАК И ПРИ КОИ ЛЕКАР Е ПО ДОБРЕ ДА БЪДЕ НАБЛюДАВАН БОЛНИЯ,ЗА ДА СИ СПЕСТИ 4АКАНЕТО НА ОПАшКА ПРЕД РЕГИСТРАТУРАТА И ОТКАЗ НА НОМЕР4Е ЗА ПРЕГЛЕ ОПРАДИ ИЗ4ЕРПАН ЛИМИТ.ПРЕДВАРИТЕЛНО БЛАГОДАРЯ.
Избор на език за писане:

Моля въведете само главни букви

http://www.pravonaotgovor.com/news/p3-112-3.html