Напускат 60% от служителите, ако им намалят заплатите

дата: 09.02.2009

Въпреки че приоритет през този период е сигурното работно място, повече от половината от служителите са готови да си търсят нова работа, отколкото да приемат намаление на заплата, съобщи infostock.bg. Последното допитване, проведено на BestJobs.bg сред 1815 отговарящи, изясни няколко варианта на реакция на заплахата от намаление на заплaтата - съобщиха от BestJobs - партньор, в сферата подбор на персонал, за компании и потребители от Румъния, България, Сърбия и Молдова.
В контекста на сегашните освобождавания на служители, с цел оцеляване на едрия бизнес, сигурната работа не е основна ценност на повечето българи. Повечето служители твърдо заявяват: 60% не приемат намаляване на заплататa за да си запазят работата, 31% биха приели намаление от 10 до 50% и 9% се определят като нерешителни.
Проучването е проведено от 22 януари до 5 февруари 2009 върху извадка от 1815 потребители; възможните отговори, от които запитваните избираха дадоха следните резултати:

1. максимум 10% - 25%
2. максимум 25% - 5%
3. максимум 50% - 1%
4. няма да приема - 60%
5. не знам - 9%
Позицията, в която се намираме, ни предоставя по-обзорен поглед върху трудовия пазар като сравняваме информация от всички страни, в които сме представени. Може ясно да се забележи, че не само българите активно реагират на възможността за намаляване на заплащането, а и служителите в Румъния, Сърбия и Молдова показват резултати, близки до тези в България. 54,5% от румънците са готови да напуснат работа в случай на намаляване на заплащането, следвани от молдовците с 53% и 48% от сърбите, заявява Андрас Наги, мениджър на BestJobs.

 

Коментари

 
Няма коментари
Избор на език за писане:

Моля въведете само главни букви

http://www.pravonaotgovor.com/news/p3-129-3.html