Произвеждат овче сирене от краве мляко

дата: 24.02.2009

По-високо съдържание на калций, липса на информация върху етикетите и по-голям процент вода от допустимото в предлаганите на пазара сирена. Това са резултатите от направено самостоятелно проучване на Българската национална асоциация на потребителите.

Според Асен Ненов, експерт по храните към асоциацията, е необходимо по-бързо въвеждане на браншови стандарт за марката бяло саламурено сирене, пише Монитор.
Ненов каза за радио Стара Загора, че специалисти от асоциацията са тествали 21 марки сирена. Първото, което прави впечатление, е голямото разнообразие от стойности, т.е. всичките параметри, които са тествани, нямат никаква близка стойност, което означава, че няма стандарт за бяло саламурено сирене от краве мляко.
"Като казвам стандарт, нямам предвид БДС, въпреки че той за момента е единственият. Няма браншови стандарт, който да определя какво разбира целият млекопреработвателен бранш под думата "краве сирене", поясни експертът.
Според Асен Ненов държавата не трябва да се меси и да решава какво иска да консумира потребителят като краве сирене.
"Това трябва да го реши браншът. Ако реши, че сиренето представлява продукт с растителна мазнина, то ще бъде така", допълни експертът.
В предаването „Тази сутрин” по Телевизия bTV Асен Ненов посочи и конкретни данни от изследване на асоциацията на пазара на млечни продукти и в хранителната мрежа. Според изследването най-големите отклонения, а от там и измами на потребителите, идват от етикетирането на стоките. Производителите масово си „спестяват труда” да упоменат на етикета точното какво съдържа даден продукт и то в низходящ ред, каквото е изискването. Стига се и до парадокси. Например на етикет за овче сирене се посочва, че то е произведено от краве мляко, мая, сол и други различни добавки.
Друг голям парадокс е, че в търговската мрежа при продажбата на непакетираните млечни продукти – сирена, кашкавал, извара – т.е. тези, които идват от мандрите в тенекии или на пити и се продават на килограм или бучка, никъде не се излага на витрината какво е съдържанието. Така потребителят се въвежда в заблуждение и единствено може да гадае по външния вид и цената, което не е достатъчно, за да е спокоен, че най-малкото плаща за качествена стока, а не за някакви заместители.

Коментари

irina

Публикувано на: 25.02.2009 21:54:29 Един от начинити все пак да има някаква гаранция за качеството е да се провери и географския произход на продуктите. Например много по-малък е рискат от планинските
преработвателни предприятия да се предложи некачествена,
в много голяма степен индустриална продукция, която по тази причина е загубила много от вкусовите си качества. А и суровината от планината си е нещо по-различно !

EL COLONEL

Публикувано на: 25.02.2009 03:07:22 НЕВЕРОЯТНА НАГЛОСТ!! „Според Асен Ненов държавата не трябва да се меси и да решава какво иска да консумира потребителят КАТО краве сирене." ИЗЛИЗА, ЧЕ ПОТРЕБИТЕЛЯ МОЖЕ ДА ИСКА ДА КОНСУМИРА ВСЯКАКВИ ФЕКАЛИИ, СТИГА НА ОПАКОВКАТА ДА ПИШЕ "КРАВЕ СИРЕНЕ"

п.п. ТОЗИ ОЩЕ ЛИ НЕ Е ОБЕСЕН??
Избор на език за писане:

Моля въведете само главни букви

http://www.pravonaotgovor.com/news/p3-153-2.html