Киберпрестъпници продават антивирусни програми менте

дата: 23.02.2009

Киберпрестъпници манипулират търсачките, за да продават фалшив антивирусен софтуер. Това съобщават от лабораторията на Panda, която е открила уеб страници, при които се наблюдава оптимизация (search engine optimization, SEO) с цел злонамерено възползване от интернет търсачките и популяризиране на фалшиви антивирусни програми, заразяващи потребителите.
Според PandaLabs този вид атаки се възползват от напредналите SEO техники за уеб програмиране, които в случая са нелегитимни и използват т.нар. „черна" SEO оптимизация. Те са насочени към увеличаване на обема и качеството на трафик към сайта, подобрявайки класирането му в списъка с резултати на интернет търсачките (предимно Google).
По информацията от лабораторията на Panda Security, киберпрестъпниците манипулират резултатите на търсачките, за да разпространяват зловреден софтуер, или по-специално фалшиви антивирусни продукти. Такъв е например случаят с оптимизацията на сайта, който продава фалшив антивирусен софуер, наречен Malwaredoctor. Причините са прости: престъпниците трябва да привлекат потребителите към зловреден сайт, където по-късно да бъдат заразени.
Новото, обаче е начинът на привличане на потребителите. До скоро, това ставаше чрез масивно изпращане на спам. Сега фактът, че потребителите са по-предпазливи спрямо съобщенията от неизвестен подател, предизвиква престъпниците да използват по-ефективни начини за привличане на нови жертви. Те използват инструмента Google Trend, който, наред с другите неща, посочва и най-популярните търсения за деня (например всичко от встъпителното обръщение на Obama до номинациите за "Оскар").
(Информацията е на PC World)

Коментари

 
Няма коментари
Избор на език за писане:

Моля въведете само главни букви

http://www.pravonaotgovor.com/news/p3-170-2.html