Отмененото поскъпване на парното - в отделна графа

дата: 17.03.2009

Отмененото поскъпване на парното в София ще бъде отразено с отделна графа във февруарските сметки за парно, които потребителите ще получат и ще могат да платят в началото на следващата седмица. Лихвите, които са начислявани за януари също ще бъдат приспаднати. Това каза пред БНР председателят на борда на Топлофикация-София Георги Кадиев.
"Клиентите на Топлофикация-София могат да видят сметките си на касите на Топлофикация-София със сигурност следващия понеделник. Сметката за февруари ще има графа, която ще се казва корекция на януарската сметка и там ще бъде намалението на цената, която беше надплатена януари месец. При положение, че някой от клиентите е платил лихва за януари месец върху тази сума, която не е дължима, въпросната лихва ще бъде възстановявана обратно, отново на касите на Топлофикация-София”, каза Георги Кадиев.

Междувременно от 1 април цената на топлинната енергия ще падне с около 6%. Поне това показват първоначалните сметки на ДКЕВР, съобщи председателят на комисията Константин Шушулов, цитиран от “Фокус”. Те са направени във връзка с предлаганото намаление на цената на природния газ от началото на април от 10,35%. Цената на електрическата енергия, произведена по комбиниран начин, се очаква да падне с около 15-16%. Има вариант топлинната енергия да поевтинее с 8-10%, ако цената на електрическата бъде намалена с по-малък процент – например с 10-12%.
Председателят на ДКЕВР каза още, че има вариант да няма печалба на „Булгаргаз” от 3%. Това би позволило природният газ да поевтинее с 13-14%.
Дружествата не могат да произведат такава електрическа енергия, каквато дадоха заявка, че ще произведат. Това по думите на Шушулов се дължи на липса на когенерационни мощности. От там идва и по-голямата загуба на топлофикационните дружества в първите месеци на годината.
Между 20 хил. лв. и 1 млн. лв. са санкциите в Закона за енергетиката за неспазване на решението на ДКЕВР за връщане на месечното отчитане от ЧЕЗ Другата седмица ще бъде взето решение по въпроса. По думите на Шушулов – няма как тримесечното отчитане да бъде премахнато в срока до 31 март, затова дружеството ще бъде глобено и ще му бъде даден нов тримесечен срок да върне месечното отчитане. За да излязат защитените потребители на свободния пазар трябва да има промяна в закона, каза Шушулов във връзка с европейската директива.
Преизчислението на сметките на софиянци за парно не може да не бъде факт, каза министърът на икономиката Петър Димитров. Има заповед и новите сметки трябва да се преизчислят, бе категоричен той. Димитров припомни, че проверката на сметките за потребената топлинна енергия през януари се извършва в 20 сгради, но капацитетът за проверка е малък – по 3 топломера на ден. По думите му - има разлики, които се виждат по сметките – на 13 000 имота сметките са се увеличили с над 150%, но това трябва да се провери. Министърът не изключи варианта това все пак да е реално потребление на топлинна енергия./Дир.бг

Коментари

 
Няма коментари
Избор на език за писане:

Моля въведете само главни букви

http://www.pravonaotgovor.com/news/p3-184-1.html