Нова схема за източване на топлофикациите в ход?

дата: 17.04.2009

Вальо Топлото е детска градина в сравнение с това, което се върши в момента в „Топлофикация“. Това каза Павел Кърлев, председател на Федерацията на потребителите в България (ФПБ), предаде Днес.БГ. И в момента „Топлофикация София“ се източва под прикритието на абсолютно ненужни и измислени ремонти за стотици милиони левове, които се калкулират в нашите сметки, твърди Павел Кърлев.
От ФПБ представиха снимки, на които се вижда как между новите тръби, които се поставят при ремонт за над 100 милиона лева, и старите няма никаква разлика.
Но това са дреболии на фона на това, което се върши, заключи Павел Кърлев, като увери, че от федерацията могат да докажат това с официални документи, експертни разчети и мониторингов доклад, предоставен на компетентните институции.Той съобщи, че на 9 април ФПБ е завела съдебен иск срещу „Топлофикация София“ за непочтена търговска практика.
Разпоредбите на Закона за енергетиката са нарушени с издаваните фактури за януари 2009 г., в които се декларира, че „Топлофикация София“ АД е отоплявала и осигурявала гореща вода за битови нужди на абонатите си 31 дни, което не е вярно, допълни Кърлев. По думите му искът е придружен от списък на 145 софийски потребители, които са предоставили своите януарски фактури.
Опитът да се лансира каузата за спасяването на столичната топлофикация е обречен, защото над 63% от домакинствата в София вече са се отказали от услугата, но все пак са ограбвани с ежемесечни сметки до 150 лева, каза Кърлев. Той предупреди, че следващата  по-голямата цел е да се отнемат жилищата на хората.Според Кърлев управляващите много се дразнят на факта, че повече от 96% от българите имат собствени жилища и това ги прави по-независими.
 Промените в закона за етажната собственост ще позволят на „Топлофикация“ да праща на един блок обща сметка за парно. Така ще се стигне до скандали между собствениците на апартаменти и е „елегантен начин да се стигне до "законно" отнемане на жилищата на хората заради неплатени сметки, обясни адвокатът на ФПБ Незрет Бабучев.
От федерацията предлагат:
– чрез нарочен акт да се обявят за нищожни всички изпълнителни производства срещу абонати на „Топлофикация“ (в момента дружеството преследва 38 хиляди длъжници);
– да се даде възможност на потребителите с отказана услуга да приключат взаимоотношенията си с топлофикационните дружества;
– да се ограничи възможността да се краде (42% от топлоенергията в София са откраднати);
– да се утвърдят техническо решение и процедура за топлоизолация на сградните инсталации в жилищата и да се минимизира топлоотдаването;
– да се приемат промени в Закона за енергетиката (всяко домакинство да е с индивидуален топломер; който не ползва парно, да не плаща нищо; плащането да е индивидуално).
Всичко останало е популизъм и демагогия, заключи адвокат Бабучев.
Междувременно от „Топлофикация–София” отрекоха твърденията на Павел Кърлев, че топлофикацията е задействала схема за завишаване на сметките като неверни и абсурдни. Според разчетите на топлофикацията за ремонти са похарчени под 1% от общите годишни разходи за периода 2006 г.-2008 г. Общо за последните 6 години за ремонти са изразходвани малко над 42 млн. лева, съобщиха още от топлофикационното дружество.

Коментари

 
Няма коментари
Избор на език за писане:

Моля въведете само главни букви

http://www.pravonaotgovor.com/news/p3-212-0.html