Бащата на WWW: Не искам Мрежата да стане "big brother"

дата: 23.04.2009

Британецът Тим Бърнърс Лий, който е един от основателите на световната уеб мрежа, предупреди за опасността интернет да се превърне в една огромна машина за наблюдение и контрол на нейните потребители, съобщи aktualmo.com.
"Аз искам да съм сигурен, че като кликна на която и да е било връзка, това ще си остане между мен и сайта и че доставчикът на интернет достъп няма веднага да ме включи в списък за правителствени или рекламни нужди", каза Бърнърс Лий на международен конгрес за интернет в Мадрид.
"Пощальонът не отваря моите писма и телефонната компания не подслушва разговорите ми", припомни човекът, който преди 20 години бе един от съоснователите на системата World Wide Web (www).
Нов софтуер позволява вече на доставчиците на достъп до интернет да разпространяват реклами до своите клиенти в зависимост от сайтовете, които клиентът е посетил, докато е сърфирал. Много големи доставчици на интернет, след които Бритиш Телеком и Върджин Медия смятат да използват този софтуер, за да разпространяват реклами с цел да направят мрежата финансово по-рентабилна благодарение с парите от рекламата.
Бърнърс Лий изрази своето мнение на дебат, организиран в рамките на 18-я международен конгрес World Wide Web, в който участваше и американецът Винтън Сърф, който се счита също за баща на интернет. Заедно с други учени от Европейския център за ядрени изследвания (CERN) , близо до Женева, Бърнърс Лий през 1989 г. създаде World Wide Web, която имаше за цел да позволи на хиляди учени от цял свят да обменят мнения и информация. От момента в който ЦЕРН реши пред 1990 г., че няма да иска авторски права върху своята разработка, Мрежата постигна феноменален успех и продължава да се развива.
Международният конгрес World Wide Web, който ще продължи до петък в Мадрид, събра повече от 1000 учени, професионалисти и експерти по интернет технологиите. Той се провежда всяка година в различен град на света, за да спомага за развитието на интернет технологиите и да позволи провеждането на дебати по въпроси, свързани с ползването на световната компютърна мрежа.

Коментари

 
Няма коментари
Избор на език за писане:

Моля въведете само главни букви

http://www.pravonaotgovor.com/news/p3-215-0.html