Закон поставя в неравностойно положение българските електронни магазини

дата: 06.03.2009

Според чл. 51 от Закона за защита на потребителите (ЗЗП) се “забранява предлагането и продажбата чрез сключване на договори за продажба от разстояние на: хранителни добавки и хомеопатични продукти.”
В същото време съгласно друг закон от българското законодателство, хранителните добавки са стоки, чието разпространение в търговската мрежа чрез аптеки, специализирани магазини и магазини за хранителни стоки не изисква специален режим на продажба, съобщи internetreklama.com.
Така отново стигаме до абсурдността на българските закони, като според единия хранителните добавки са достатъчно безвредни и можем да си ги купим спокойно от всеки супермаркет в района, а според другия те са опасни и не бива да се продават в интернет.
Другият парадокс, е че благодарение на свободното пътуване на стоки в Европейския съюз всеки може да си поръча подобна добавка от интернет, но от друга държава. Което е изцяло несъобразено с Европейските и световни практики в свободната търговия в интернет и за пореден път поставя българските електронни магазини в неравностойно положение.
Българските граждани все по-често пазаруват хранителни добавки от Румъния, Гърция и дори от държави, които не са членки като САЩ, Индия и Китай. По този начин нашите закони ощетяват българския бизнес, българската икономика и най-вече българския потребител, като го лишават от възможността да поръча хранителни добавки чрез евтина и бърза доставка, а българските институции се лишават от упражняването на контрол над качеството на внасяните продукти, както и от заплащането на данъци върху тях.
След влизането на изменението по чл. 51 всички български компании занимаващи се с продажбата на хранителни добавки бяха принудени да преустановят дейността си в интернет.

Коментари

 
Няма коментари
Избор на език за писане:

Моля въведете само главни букви

http://www.pravonaotgovor.com/pravo-na-otgovor/p3-169-0.html