ЕС въвежда горещ телефон 116 000 за изчезнали деца

дата: 18.02.2009

Преди две години Европейската комисия резервира номер 116000 като общ номер за гореща телефонна линия за съобщаване за изчезнали деца на цялата територия на EС и призова държавите-членки да извършат необходимата подготовка и да го приведат в действие, съобщиха от пресслужбата на Европейската комисия, цитирана от „Фокус”.

Вивиан Рединг, еврокомисар по далекосъобщенията

Снимка europe.bg

Миналата година номер 116000 работеше само в Унгария, но след многократни призиви от страна на комисията всички държави-членки на ЕС вече са предоставили този номер на разположение на доставчиците на услуги за горещите линии. Освен това номерът е предоставен за ползване на доставчици на услуги в девет държави-членки в сравнение със седем държави през миналата година.
Връзката с номер 116000 вече е действаща услуга в пет страни (Гърция, Нидерландия, Португалия, Румъния и Унгария). Скоро тя ще заработи в още две страни (Белгия и Словакия). След като осъществи непосредствен контрол, за да бъде резервиран номер 116000 от страните в ЕС съгласно изискванията на европейското законодателство, сега Еврокомисията отново призовава държавите-членки да подкрепят и дадат насоки на потенциалните оператори на горещата линия 116000, за да могат родители и деца да осъществяват при нужда повиквания на номер 116000 навсякъде в Европа.
„Фактът, че горещата линия 116000 за изчезнали деца вече работи в Гърция, Нидерландия, Португалия, Румъния и Унгария, е добра новина. Аз обаче очаквах по-амбициозен подход от другите държави-членки. Няма място и време за самодоволство, когато става въпрос за безопасността на децата ни“, каза комисарят на ЕС по далекосъобщенията Вивиан Рединг. „Отправям призив към държавите-членки да изпълнят задълженията си и да уведомят доставчиците на услуги, че започващите със 116 номера са на разположение, така че горещите линии да могат да заработят бързо в целия EС. Освен задълженията по закон, за чието прилагане ще продължа да работя енергично, съществува и морално задължение към родителите и децата в Европа.“

 

Коментари

 
Няма коментари
Избор на език за писане:

Моля въведете само главни букви

http://www.pravonaotgovor.com/news/p3-139-3.html