Отмениха скъпото парно на столичани

дата: 24.02.2009

Увеличението на цената на топлинната енергия, което беше прието от 1 януари 2009 г. няма да бъде консумирано и цените ще останат на нивото на 31 декември 2008 г., news.dir.bg.
Това обяви министърът на икономиката и енергетиката при откриването на Третата енергийна конференция за югоизточна Европа, която се проведе в София. Това е социална антикризисна мярка, засягаща бизнеса и България като цяло, посочи Димитров.
Той отбеляза, че са се появили спекулации за това колко са скочили сметките за парно в столицата и обяви, че за януари миналата година са начислени по фактури сметки за 50 млн. лв., а за януари тази година - за 60 млн. лв. и че това е увеличение с около 20%.
Димитров посочи още, че с взетото сега правителствено решение увеличението от 1 януари тази година на цената на топлинната енергия за "Топлофикация София" с 18,7% няма да се прилага. Като се вземе предвид и намаленото с 11% потребление през януари, то сметките би трябвало да останат на нивото от януари 2008 г., заяви Димитров. Намалението на цената ще се усети със сметките за февруари. Януарските сметки за парно на софиянци ще бъдат преизчислени и парите от януарското увеличение ще бъдат приспаднати от сметката за февруари, а при необходимост и от сметките за следващите месеци, уточни Димитров.
До късно снощи изчислявахме количествата и параметрите. Ще задържим цените на Топлофикация-София и през следващите месеци. И в бъдеще ще има намаляване на цените, за да не травмираме хората, коментира министърът. Не мисля, че някой ми е въздействал, това е решение на правителството, каза още той в отговор на въпрос дали предложението е негово или на премиера Сергей Станишев.
Решението за намаление на цените на топлинната енергия се отнася само за "Топлофикация София", защото това е сто процента държавно дружество, обясни още министър Димитров. По думите му за останалите частни топлофикации в страната държавата не може да взема решения за намаляване на цените. Най-вероятно ще помолим ДКЕВР да задържи малко намаляването на цените на "Топлофикация София" през следващото тримесечие, за да не се окаже дружеството в бедствено положение, каза Петър Димитров.

Коментари

 
Няма коментари
Избор на език за писане:

Моля въведете само главни букви

http://www.pravonaotgovor.com/news/p3-151-2.html