Скритите "бомби" в полуфабрикатите

дата: 19.02.2009

Замразените полуфабрикати стават все по-популярни. Но способни ли са те заменят домашната храна? Когато правим например кюфтета, ние знаем какво месо използваме, както и количеството хляб, сол и други подправки. А купувайки си замразени, не ни остава нищо друго освен да повярваме на написаното върху опаковката.

Според законодателството всички компоненти, съставящи продукта, трябва да бъдат описани последователно в зависимост от тяхното количество в продукта, съобщава zdrave.bg. И така - прочитаме говеждо месо и това ни вдъхва оптимизъм. Но следващите два компонента са вода и соево брашно. Може да се предположи, че соята в кюфтетата е много повече отколкото говеждото месо - тя може да увеличи своя размер 6 пъти, набухвайки от водата.
Стабилизаторът натриев фосфат пък се използва, за да може кюфтето да изглежда сочно и за да не изтича водата от него, а глутаматът придава на продукта вкуса на месо.
В крайна сметка не може да се даде точен отговор на въпроса колко месо има в тези кюфтета. А потребителите трябва да знаят все пак какво купуват – говеждо или соя. Това трябва да бъде посочено в проценти. Поне в страните от ЕС е задължително.
Според европейските стандарти не всяко парче месо се смята за месо. И това не е тавтология: месото от едър рогат добитък например трябва да съдържа не повече от 25% мазнини и 25% съединителна тъкан – жили и хрущяли. В свинското месо мазнините могат да бъдат с 5% повече, а в пилешкото и заешкото по-малко - мазнини до 15% и съединителна тъкан – до 10%. Тези норми са определени със съответни документи от ЕС.
Купувайки полуфабрикати, обръщайте внимание на 3 техни компонента:
* растителните белтъчини – те обикновено се правят от соя, а редица сериозни изследвания са доказали, че соята се намесва в работата на половите хормони. Това е особено опасно за развитието на плода, когато се формират половите органи, а също така в детската и юношеската възраст, когато те се развиват.
* фосфатите – могат да бъдат посочени като дифосфати, пирофосфати, трифосфати, полифосфати или хранителни добавки Е450, Е451, Е452.
* ароматизаторите и вкусовите добавки – глутаминова киселина (Е620) или нейната сол глутамат (Е621).
Всички тези компоненти говорят, че пред вас стои един евтин продукт, който няма нищо общо с домашната кухня.

Коментари

 
Няма коментари
Избор на език за писане:

Моля въведете само главни букви

http://www.pravonaotgovor.com/kakvo-ne-znaem/p3-144-0.html