Хитрини в условията на финансова криза

дата: 24.02.2009

В условията на финансова криза всеки спестен лев е от значение. Няколко са основните причини за това. Първо постоянните ви разходи си текат и второ сигурността на вашите бъдещи доходи е застрашена. Ето защо избягвайте някои неща, които могат да ви донесат големи загуби.


1. Купуването на автомобил
Имаме предвид нов автомобил, а не кола „на старо" на десет години. Всички знаем, че още с излизането от автосалона, цената на автомобила вече се е понижила с 30-40%. Това са директно загубени пари, ако на петия месец се задъхате и не можете да си плащате лизинга.
Трябва да знаете, че лизингът крие значителни „клопки" в случай на по-сериозни щети или кражба. Най-опасно е между първата и третата година, когато сте платили голяма сума, заедно с първоначалната вноска, а в същото време застрахователната стойност на автомобила се понижава с примерно 20%.
Разбира се застрахователят няма да ви разреши да застраховате колата си за повече пари от сумата, записана в техните таблици. Тоест, ако ви откраднат автомобила на втората година, ще сте в ситуация, при която средствата от застраховката се изплащат изцяло на лизингодателя, а за вас почти нищо не остава освен удоволствието да сте карали известно време чисто нова кола.
Трябва да се подчертаят още задължителните застраховки, както и значително по-високите такси по обслужване на нов автомобил, които сте длъжни да правите във фирмените сервизи на съответната марка.


2. Купуването на маркови стоки
Може да сте пристрастени към определени марки, било то за храна, електроника или други потребителски стоки. По-високата цена обаче не винаги е гарант за по-добро качество.
Компаниите плащат луди пари за рекламите, които гледате по телевизията и това оскъпява продукта им. Освен ако цената на една стока не се предопределя от инвестиции в научно изследователска дейност, довели до нещо революционно, то най-вероятно на пазара ще можете да откриете продукти с подобно качество, на цени по-ниски с между 20 и 40%. Не забравяйте, че сме в период на криза - в такива моменти можем да се откажем или поне да се ограничим в някои покупки, към които нищо не пречи да се върнем, когато ситуацията се подобри.


3. Презастраховането
Застраховането по своята същност е нещо хубаво. Много често обаче, хората не си дават сметка какво получават срещу сумата на застраховката. Погрешно е схващането, че колкото по-голяма е стойността на застрахователната сума, толкова по-сигурни са нещата. Често се оказва, че плащате твърде повече от минималната сума, за минимално повече от това което получавате, като допълнение при настъпване на застрахователно събитие. За съжаление това се разбира едва когато последното настъпи. Добре помислете точно от какви застраховки имате нужда, особено в условията на повишение на цените на подобни услуги.
Бъдете внимателни при застраховки на имоти. Преди да платите за подобна полица, проучете точно какви биха били изплащаните суми, както и условията, по които ще се изплащат. Много неприятно е да разберете, че застраховката ви не важи, защото бравата ви не е била разбита, примерно.


4. Такси по закъснения с изплащане на задължения по кредити и сметки
Може да ви се струва безобидно, но неизрядното плащане на този род задължения е изключително опасно. От една страна това ще намали кредитния ви рейтинг, за който вече и банките в България започнаха да говорят. От друга страна, банките имат склонност да наказват нередовните платци с едни значителни по размер такси. Ако непрекъснато ви се случва да закъснявате, помислите за възможността да рефинансирате някои текущи задължения или дори да не използвате кредитна карта (която явно не е за вас).


5. Вредни навици
Отървете се от вредни навици, непланирани харчове и решения за покупки под оказван натиск. Под последното имаме предвид да не можете да отказвате на промоции и да се съгласявате с всяка продавачка, която ви препоръчва да си купите нещо „на изгодна цена". Напоследък из магазините е все по-модерно да се правят промоции, като приятни момичета могат да отделят цял час да ви разясняват ползите от даден продукт, докато накрая не ви стане неудобно и не си го купите.
(Информацията е на profit.bg)

 

Коментари

 
Няма коментари
Избор на език за писане:

Моля въведете само главни букви

http://www.pravonaotgovor.com/kakvo-ne-znaem/p3-152-0.html