Смъртоносен химикал дебне в кожени изделия от Китай

дата: 27.03.2009

Европейският комисар за защита на потребителите Меглена Кунева (на снимката) предупреждава за наличието на опасния за живота и здравето на хората химикал DMF, който се съдържа в някои кожени продукти, произведени в Китай и в страни без забрана за използването му.

Пред Агенция „Фокус” тя обясни, че химикалът диметилформамид (DMF) е забранен за производство в Европейския съюз с приетата директива за биоцидите и европейските производители повече не го използват. От 1 май 2008 г. пък търговците в Европейския съюз нямат право да продават продукти с DMF.
В Китай обаче химикалът се използва масово при производството на кожените продукти, които се продават на европейския пазар. Става дума предимно за обувки и кожени мебели, в които се влага химикалът, за да се предпазят от влага и молци. Кунева вече е предупредила китайските власти, че трябва да проверят кои са фабриките, които произвеждат продукти с опасния химикал, и след това те трябва да бъдат затворени.
Химикалът действа като силен алерген и във Франция и Великобритания има по два смъртни случая заради него. Много европейци от Франция, Финландия, Полша, Швеция и Великобритания вече са се оплакали от химикала диметилформамид (DMF). Само във Великобритания оплакалите се от DMF потребители са около 5000 души. Именно там днес се очаква Върховният съд да се произнесе по дело, което са завели над 4000 ищци. Делото се води от адвокатската кантора „Ръсел Джоунс и Уолкър”. Хората, завели делото, на практика представляват интересите на потребителите, които са претърпели вреди от опасни продукти с химикала.
Някои от компаниите, доставили продукти с DMF, вече ги изтеглят от пазара.
Една от тях е мебелната компания „Аркос”, която е изтеглила около 30 000 кожени канапета от пазара. Тя е направила собствено разследване и е идентифицирала, че точно DMF е причинил оплакванията на клиентите си и е върнала парите на потърпевшите. Фирмата „Ленд ъф Ледърс” е възстановила парите на оплакалите се клиенти от химикала, но все още не е изтеглила всички продукти с наличието му.
Според Кунева трябва да се внимава изтеглените от пазара канапета от Великобритания да не се появят на българския пазар. Отговорността за това е на търговците, категорична бе тя.
Кунева посочи, че всички регулатори по защита на потребителите в европейските страни са предупредени, включително и българската Комисия за защита на потребителите (КЗП). Търговците навсякъде трябва да бъдат много бдителни и да направят собствени тестове дали има наличие на опасното вещество в продуктите.

Коментари

потребител

Публикувано на: 27.03.2009 09:58:00 Китайската стокова инвазия е по-страшна от военната - не признава никакви хуманни правила
Избор на език за писане:

Моля въведете само главни букви

http://www.pravonaotgovor.com/news/p3-196-0.html