Производител: Не купувайте евтини и вносни козунаци

дата: 17.04.2009

Качеството на козунаците, които се предлагат в магазините на по-ниски цени, е съмнително. Те се приготвят обикновено от готови смеси на прах, в които има заместители на основните продукти. Това заяви за радио „Дарик” Иво Бонев – председател на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна. Реалната стойност на козунак от 400 грама, приготвен с качествени продукти, варира от 2,50 до 3 лв., а тази на двойно по-големите – между 4,50 и 5 лв., поясни той.
Добре е потребителите да избягват да купуват козунаци от нерегламентирани места. За да попаднат на качествен продукт, те трябва да се ориентират към магазини и фурни, от които вече са пазарували и имат добри впечатления, посъветва Бонев. Той препоръча българските козунаци, тъй като във вносните се влагат твърде много консерванти, за да издържат по-дълго. Обредният хляб за Великден се появява още през 20-те години на миналия век у нас, затова е редно да заложим именно на родното производство, коментира браншовикът. Над 90% от годишно произвежданите козунаци във Варна се консумират през трите дни от празника, заяви Иво Бонев.
Проверки за произхода и качеството на агнешкото месо и яйцата се извършват в търговската мрежа във Варненска област, съобщиха от Регионалната ветеринарномедицинска служба. За момента са констатирани само дребни нарушения, свързани със съхранението на продуктите.

Коментари

 
Няма коментари
Избор на език за писане:

Моля въведете само главни букви

http://www.pravonaotgovor.com/news/p3-213-0.html