Ендокринолози: Новите правила на касата са опасни за пациентите!

Автор: zdrave.net., дата: 07.02.2009

Промените в правилата за обслужване на пациентите в доболнична помощ са още едно доказателство за липса на компетентност и професионализъм в работата на НЗОК и несъобразяване с нормативната база , в това число Медицински стандарт  “Ендокринология и болести на обмяната”. Това се казва в становище на ендокринолозите от област Смолян по повод одобрените от НЗОК правила за работа през 2009 г. в доболничната помощ, съобщава zdrave.net. Повод за недоволството на смолянските специалисти е нововъведението от тази година общопрактикуващите лекари да могат да назначават изследване на „хормони на щитовидната жлеза”, преди пациентът да бъде прегледан от специалист. Постигнатите по този начин икономии ще се отразят на качеството на медицинската помощ, която пациента получава, смятат ендокринолозите. Те припомнят, че процесът на диагностика включва най-напред събиране на данни за заболяването и оплакванията, след това компетентен преглед, изграждане на диференциално –диагностичен план  и едва накрая извършване на  изследвания, за потвърждаване или отхвърляне на диагнозата.

Поставянето на диагноза само с изследване на хормони е доста опростенчески и непрофесионален поглед върху проблема, заявяват специалистите. Нормални хормони на щитовидната жлеза не означават липса на болест, а зад тях може да се крие дори карцином на жлезата, пише в становището.
Смолянските ендокринолози настояват националния консултант по ендокринология и председателят на научното дружество по специалността да изкажат становището си по въпроса и да внесат аргументирани искания за корекция на тези текстове. Те апелират и към колегите си от цялата страна да ги подкрепят, като изпратят собствени позиции до отговорните институции. Общопрактикуващите лекари чрез своето сдружение също да внесат предложение в НЗОК за премахване на това парадоксално решение в името на своите пациенти и в името на една съвременна, компетентна и безопасна медицина, призовават още специалистите от Смолян.

Коментари

 
Няма коментари
Избор на език за писане:

Моля въведете само главни букви

http://www.pravonaotgovor.com/pravo-na-otgovor/p3-109-0.html