Над 20 000 деца – жертва на интернет престъпления

дата: 10.02.2009

Повече от 20 000 деца годишно стават жертва на интернет престъпления в Европа. Сред най-активните в мрежата са тези между 9 и 15 години. Кампания у нас стартира с представяне на видеоклип за повишаване сигурността на децата в интернет.
На 10 февруари се отбелязва Международният ден за безопасен интернет. Кампанията тази година се провежда под мотото „Нека имам контрол” с основен акцент безопасният интернет за децата. Социалните мрежи и престъпленията в кибер пространството са двете основни направления на организираните събития за 2009 г. Инициативата е ежегодно събитие, което цели да повиши сигурността и отговорността при използването на новите технологии особено сред децата и младежите.
По този повод в Пресклуба на БТА се проведе дискусия в рамките на Националната кампания „Децата безопасно в интернет", организирана от Майкрософт, Евроком и Az-deteto.com съвместно с Обществения съвет за безопасен интернет. На нея за първи път бе показан и общоевропейският клип „Нека да имам контрол!", изработен по поръчка на Европейската комисия срещу онлайн тормоза. С този клип на 10-ти февруари стартира обща европейска кампания за повишаване сигурността на децата в интернет. Целта на дискусията е да помогне на децата да разпознават насилието във виртуалното пространство и да се предпазват от него. Родители и тийнейджъри ще предложат мерки за повишаване на сигурността в Интернет. Представители на държавните институции и неправителствените организации също ще участват в дебата.
По инициатива на Европейската комисия от 1999 г. действа програмата „Безопасен интернет", която цели както да образова деца, родители и учители, така и да им осигури по-безопасно, полезно и приятно ползване на световната мрежа.
От 1 януари 2009 г. ЕС ще има нова програма за по-безопасен интернет. Тя обхващаща периода 2009-2013 г. и беше предложена от Европейската комисия на 28 февруари 2008 г. за защита на децата във все по-сложния виртуален свят.
Международният ден за безопасен интернет се провежда за първи път през 2004 г. Над 120 организации от 56 страни се включиха в инициативата през 2008 г. с организирани конференции и дискусии в училищата за безопасността в мрежата.

Коментари

kimbi4a

Публикувано на: 16.04.2010 11:40:48 nishto ne stava ot mene
Избор на език за писане:

Моля въведете само главни букви

http://www.pravonaotgovor.com/pravo-na-otgovor/p3-133-0.html