Младите потребители повече предпочитат „зелените” продукти, показва американско маркетингово проучване

Автор: Ангелина Праматарова, наш кореспондент в Колорадо, дата: 17.03.2009

Мислите, че посланията на „зеления” маркетинг са предназначени за по-възрастните потребители? Помислете отново: ново маркетингово проучване показва, че младите потребители са по-склонни да пазаруват „зелени” продукти, тъй като те разбират, че глобалното затопляне е причинено от човешките дейности.
Американско проучване на EnviroMedia Social Marketing разкрива съществуването на видима разлика в разбирането за причините за глобалното затопляне: 64% от анкетираните между 18 и 34 годишна възраст смятат, че хората са причината за климатичните промени, в сравнение с 51% от анкетираните като цяло. Едновременно с това проучването показва, че американците, който вярват в това, са почти два пъти по-склонни да купуват повече „зелени” продукти.
„Това трябва да послужи като пробуждане за продавачите и маркетинговите специалисти на „зелени” продукти както и за всяка една компания” казва Кевин Туерф, мениджър на Green Canary Sustainability Consulting, филиал на EnviroMedia. „Потребителите възнаграждават фирмите, който предлагат по-екологично чисти и по-малко токсични продукти и услуги, както и такива които са енергийно ефективни и с минимално опаковане”.
Туерф предупреждава обаче, че докато младите потребители са по-идеалистично настроени и водени от техните ценности при вземането на решение относно какво да купуват, те също така и по-лесно разкриват фалшивите маркетингови послания. „Фирмите, който искат да спечелят лесни пари от младото поколение като се позиционират в „зеленото” пространство, трябва да са предпазливи в техните кампании и действия, за да не бъдат квалифицирани като „фалшиви” от същите тези потребители”, казва той.
Проучването също сочи, че потребителите, които свързват климатичните промени с човешките дейности, са по-скоро хора:
* С више образование;
* Вярваващи, че възобновяемите енергийни ресурси са по-благоприятни за природата, отколкото рециклирането и минимизиране на опаковките на продуктите
* Които при вземането на решение за купуването на „зелени” стоки/услуги се влияят и вярват по-скоро на сертификацията от трета страна, отколкото на устни реклами или производствени етикети.

Пояснение на илюстрацията: Екомаркировката е пазарен инструмент, въведен с регламент на ЕС за екосъобразност през 1992 г., който позиционира качествените екопродукти на европейския пазар.

Коментари

 
Няма коментари
Избор на език за писане:

Моля въведете само главни букви

http://www.pravonaotgovor.com/pravo-na-otgovor/p3-187-0.html