Ще проверяват курортите по Черноморието за качеството на услугите

дата: 23.04.2009

Точно 57 заповеди за временно затваряне на туристически обекти заради нарушения на Закона за туризма е издала през миналата година Комисията за защита на потребителите (КЗП). Това съобщи във Варна главният секретар на комисията Иван Бъчваров, предаде Информационна агенция "Фокус". За 2008 година само по Закона за туризма комисията е извършила близо 7 хил. проверки в цялата страна и е констатирала 1186 нарушения.
"В момента се наблюдава тенденция търговците да вписват в своите рекламни материали несъществуващи услуги или преувеличена категоризация на хотела си", коментира Бъчваров. Той уточни, че именно в тази насока ще бъдат насочени проверките на комисията тази година по Черноморието и в туристическите обекти в страната.
Другата насока, в която усилено ще работят инспекторите, е безопасността на предлаганите по Черноморието услуги. И докато при заблуждаваща потребителя реклама санкциите са в размер от 1000 до 15 хил. лв., то при опасните услуги глобите могат да стигнат до 25 хил. лв.
Миналата година освен в звената на КЗП в крайморските градове недоволни потребители можеха да подават жалби и сигнали и във временни приемни, които бяха отворени специално за туристите в Албена, Златни пясъци, Созопол и Слънчев бряг.
"Жалбите, подадени в тези приемни през лятото на 2008 година, са в пъти по-малко, в сравнение с минали години", коментира Бъчваров. Тази година КЗП отново ще отвори временни приемни в няколко крайморски града.
Предстоят срещи на инспектори от КЗП и представители на администрации от крайморските градове, за да може да се координират усилията за проверките, предлагани на морския бряг. "Първо обаче трябва да бъде установено кои плажове са държавни и кои общински", заключи Бъчваров.

Коментари

 
Няма коментари
Избор на език за писане:

Моля въведете само главни букви

http://www.pravonaotgovor.com/pravo-na-otgovor/p3-216-0.html